Rekorder volt az elsüllyedt szuperjacht

A maga nemében rekorder volt a Szicília partjainál elsüllyedt szuperjacht, amelynek belsejében pénteken megtalálták az olasz hatóságok a tragédia utolsó áldozatát is, Mike Lynch brit technológiai milliárdos lányát. Lynch kollégái és barátai eközben megdöbbenésüknek adtak hangot a tragédiával kapcsolatban.

2024. 08. 23. 15:01
A Perini Navy Press Office képén a brit bejegyzésű Bayesian vitorlásról, amely egy viharban a szicíliai Palermo környékén 2024. augusztus 19-én hajnalban elsüllyedt
A Perini Navy Press Office képén a brit bejegyzésű Bayesian vitorlásról, amely egy viharban a szicíliai Palermo környékén 2024. augusztus 19-én hajnalban elsüllyedt (Fotó: MTI/EPA/Perini Navy Press Office) Fotó: MTI/EPA/Perini Navy Press Office
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ legmagasabb alumínium árbócával rendelkezett a Bayesian szuperjacht, amely Szicília partjainál süllyedt el hétfőn. Az 56 méteres luxushajót építője, a Perini Navi úgy alkotta meg, hogy „minden szempontból mestermű” legyen − fogalmaz a cég honlapján található leírás.

A hajó eredeti neve Salute, jelenlegi nevét a Bayes-i statisztikáról kapta, arról a statisztika módszerről, amellyel Mike Lynch brit technológiai milliárdos, az áldozatok egyike, megalapozta a vagyonát – mutat rá a CNN amerikai hírtelevízió.

A tizenkét vendég és tízfős személyzet befogadására alkalmas hajócsoda két motorral rendelkezett, amelyek 13 csomós utazósebességet és 15,6 csomós csúcssebességet biztosítottak. Tankjában 50 ezer liternyi üzemanyag fért el – írja a Superyacht Times szakmai portál.

Az extravagáns jacht 2008-ban elnyerte a legjobb belső tér díját az International Superyacht Society Awardson, és a 2009-es World Superyacht Awardson is a legjobb nagy vitorlás jachtok közé választották – sorolja a New York Post amerikai napilap.

A tragédia idején a hajón tartózkodó vendégek azt ünnepelték, hogy Mike Lynchet felmentette az amerikai bíróság egy ellene folyó perben.

Lynch 1996-ban társalapítója volt az Autonomy technológiai cégnek, amely gyorsan terjeszkedett, majd 2011-ben tizenegymilliárd dollárért eladták a Hewlett-Packardnak, amiből Lynch állítólag 500 millió fontos haszonra tett szert

Az ügyletből azonban hosszas jogi csatározás lett. Lynchet a brit hatóságok kiadták az Egyesült Államoknak, ahol csalásért akár húszéves börtönbüntetés is várhatott volna rá. Ebben az ügyben volt a koronatanúja a Morgan Stanley International bank elnöke, Jonathan Bloomer, aki a feleségével együtt szintén odaveszett a balesetben.

A további áldozatok közül Chris Morvillo, Lynch ügyvédje volt az amerikai per során.

Mint arról beszámoltunk, a Porticello városánál elsüllyedt hajón huszonketten tartózkodtak a baleset idején. Közülük tizenöt embert, köztük egy egyéves kislányt sikerült kimenteni. A kislányt az édesanyja a feje fölé tartotta, de néhány pillanatra így is elsodorták a hullámok.

A polgári védelem elmondása szerint egy víztölcsérnek nevezett, tornádóhoz hasonló időjárási jelenség boríthatta fel a hajót, amely gyorsan a mélybe süllyedt. A szuperjachtot építő cég vezetője, Giovanni Costantino nem érti, hogyan lehetséges, hogy a legénység nem tudott a közelgő viharról, és annak a véleményének adott hangot, hogy emberi hiba okozta a katasztrófát. Constantino szerint a Bayesian biztonságos hajó, mivel más jachtokhoz képest kisebb felületen éri a szél, és sajátos szerkezetének köszönhetően elsüllyeszthetetlen testet alkot.

A brit technológiai szektort megdöbbentette a milliárdos vállalkozó, Mike Lynch halála, aki hat másik emberrel együtt a Szicília partjainál történt hajószerencsétlenségben veszett oda.

A legbriliánsabb elme és a leggondosabb ember, akit valaha ismertem

– idézi az 59 éves Lynch közeli barátja és kollégája, Andrew Kanter szavait a BBC.

David Yelland, a Sun brit napilap korábbi szerkesztője szerint Lynch halála „pótolhatatlan veszteség nemcsak azoknak, akik szerették, hanem az országnak is”.

Ő az elmúlt évtizedek legnagyobb brit technológiai vállalkozója

– méltatta a milliárdost az újságíró.

Lynch „egyedülálló brit technológiai tehetség” volt – fogalmazott Richard Holway informatikai elemző.

Borítókép: A Perini Navy Press Office képén a brit bejegyzésű Bayesian vitorlása, amely egy viharban a szicíliai Palermo környékén 2024. augusztus 19-én hajnalban elsüllyedt (Fotó: MTI/EPA/Perini Navy Press Office)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.