Szergej Lavrov: Moszkva a kurszki ukrán betörésig kész lett volna tárgyalni

Az ukrán erők három oroszországi célpontra mértek csapást az ukrán vezérkar jelentése szerint.

2024. 08. 29. 17:59
Russia's Foreign Minister Sergei Lavrov attends a joint press conference following his talks with Senegal's foreign minister in Moscow on August 29, 2024. (Photo by Evgenia Novozhenina / POOL / AFP)
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország a Kurszk megyébe történt ukrán „kalandig” komolyan készen állt a tárgyalásra, de a téma ezt követően lekerült a napirendről – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután csütörtökön Moszkvában fogadta szenegáli hivatali partnerét.

Emlékszünk arra, hogy Putyin júniusban ismét békekezdeményezést tett, miután az összes korábbi kezdeményezést és megállapodást lerombolt és szabotált a kijevi rezsim és nyugati pártfogói. Tárgyalási készségünket senki sem vonhatta kétségbe, de természetesen a kurszki régióbeli kaland után minden erre vonatkozó beszéd tárgytalanná vált

– mondta Lavrov a Yassin Fall szenegáli külügyminiszterrel közösen megtartott sajtótájékoztatóján.

Az orosz védelmi minisztérium csütörtöki közlése szerint az ukrán fél csak az elmúlt 24 óra alatt több mint négyszáz katonát és 29 páncélozott harcjárművet veszített Kurszk irányában. 

A tárca az ukrán félnek a régióba augusztus 6-án megkezdett betörését követően elszenvedett veszteségét 7450 főben, és egyebek között 74 harckocsiban, 36 gyalogsági harcjárműben, 64 páncélozott szállítójárműben, 486 páncélozott harcjárműben, 227 gépkocsiban, 52 tüzérségi lövegben és 15 sorozatvetőben nevezte meg.

Apti Alaudinov vezérőrnagy, az orosz fegyveres erők katonapolitikai főcsoportfőnökségének helyettes vezetője, a Csecsenföldön felállított Ahmat különleges alakulat parancsnoka csütörtökön a TASZSZ hírügynökségnek kijelentette, hogy 

az ukrán csapatok Kurszk megyében több helyen is védelmi vonalak kiépítésébe kezdtek. 

Rogyion Mirosnyik, az orosz külügyminisztériumnak „a kijevi rezsim bűncselekményei” ügyében illetékes nagykövete újságíróknak azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők civileket rabolnak el a régióban, ahonnan ismeretlen helyre viszik őket. Mirosnyik szerint ukrán „zsoldosok” polgári lakosokat erőszakolnak meg.

A moszkvai katonai tárca csütörtöki hadijelentése szerint egyébként az orosz haderő elfoglalta a luhanszki Sztelmahivka és a donyecki Mikolajivka települést, miközben az elmúlt nap folyamán a hatból négy frontszakaszon nyomult előre Ukrajnában, és visszavert 18 ellenrohamot. A közlemény szerint az ukrán hadseregnek több mint 2100 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a harci érintkezés vonalán a „különleges hadművelet” övezetében.

A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek között egy brit Storm Shadow manőverező repülőgépeket tároló raktárt, négy lőszerraktárt, négy páncélozott harcjárművet, három nyugati gyártmányú 155 milliméteres vontatott és egy önjáró tarackot, három francia HAMMER irányított légibombát, egy amerikai HIMARS-rakétát, továbbá 36 légi és három tengeri drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több más településéről is jelentettek csütörtökön ukrán tüzérségi és dróntámadást. A Harkiv megyei Oleskiben öt pilóta nélküli repülőszerkezet támadott meg egy kórházat, egy nővér megsebesült.

Ukrán vezérkar: az ukrán erők három oroszországi célpontra mértek csapást

Az ukrán erők három célpontra mértek csapást drónokkal szerdára virradóan orosz területen: két olajraktárt találtak el Rosztov és Kirov megyékben, valamint egy orosz csapatcsoport tüzérségi raktárát Voronyezs térségében – erősítette meg az ukrán vezérkar csütörtökön a Facebookon kiadott közleményében.

A kijevi katonai vezetés kifejtette, hogy Oroszország rosztovi régiójában az Atlasz nevű olajraktárra mértek csapást. 

A támadás következtében a létesítmény tartályaiban tűz ütött ki, tűzoltó vonatok vettek részt a lángok megfékezésében. A feladatot az ukrán különleges erők és a katonai hírszerzés közösen hajtotta végre, együttműködve a védelmi erők más alakulataival

– tette hozzá a vezérkar. 

Közölte még, hogy az említett egységek ezen felül csapásokat hajtottak végre a kirovi régióban található Zenit olajraktárban és az orosz csapatok Nyugat elnevezésű tábori tüzérségi raktárában Oroszország Voronyezsi régiójában. A kirovi régióban található Zenit olajraktár 1500 kilométerre fekszik az ukrán határtól.

Az ukrán hadsereg harkivi műveleti-taktikai csoportja arról számolt be a Telegramon, hogy az orosz erők két harckocsival és néhány többcélú páncélozott szállító járművel megpróbáltak benyomulni a kelet-ukrajnai régióban lévő Vovcsanszk városának központi részébe, de veszteségeket szenvedtek és visszavonultak.

Szerhij Liszak, a szomszédos Dnyipropetrovszk megye kormányzója arról tájékoztatott, hogy az orosz erők ismét tüzérséggel támadták Nyikopol városát, a támadásban egy ember életét vesztette, öt pedig megsebesült. Olekszandr Prokugyin, a déli Herszon megye kormányzója arról adott hírt csütörtökön, hogy az előző nap során az orosz erők 15 kistérséget ágyúztak a régióban, illetve magát a megyeszékhelyet, Herszon városát. A támadások következtében öten sérültek meg. Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka a közösségi oldalakon közölte, hogy éjszaka az ukrán légvédelem az Ukrajnát támadó 74 csapásmérő drónból 60-at megsemmisített, valamint öt rakétából kettőt.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnél (NAÜ) működő ukrán állandó képviselet közölte, hogy az orosz rakéta- és dróntámadások miatt négy atomerőművi blokkot ideiglenesen lekapcsoltak a hálózatról: a rivnei atomerőmű egyes, hármas és négyes, valamint a dél-ukrajnai atomerőmű hármas blokkját. 

Ezzel egy időben az utóbbi erőmű blokkjainak teljesítményét összesen 1800 megawattra csökkentették. A képviselet felkérte a NAÜ-t, hogy haladéktalanul juttassa el ezeket az információkat a szervezet minden tagjához.

Borítókép: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.