Szétverte Horvátország kedvelt nyaralóövezetét a vihar, és a java még hátravan

Személyi sérülésről szerencsére nem érkezett jelentés.

2024. 08. 19. 15:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas károkat okoztak Splitben és környékén a vasárnap esti viharok – írja a Világgazdaság. A lap beszámolója szerint a többnapos hőség után az időjárás hirtelen megváltozott, ami heves esőzésekkel, viharos széllökésekkel, zivatarokkal és villámlásokkal járt.

A Split környékét sújtó vihar vasárnap éjszaka nehézségeket okozott a tűzoltóknak, akik elsősorban az utakra dőlt fákat távolították el és az elárasztott pincékből szivattyúzták a vizet. A Spliti Önkéntes Tűzoltóegyesület (DVD) közösségi oldalán képeket is megosztott a keletkezett károkról, valamint az utómunkálatok folyamatáról.

A város központjában sorban dőltek a fák az úttestre és a parkoló járművekre több sétányon és utcában. Az esőzés következtében több pince is víz alá került, ami szintén tűzoltói beavatkozást igényelt. A vihar Split mellett Kastela, a makarskai régió, valamint Hvar, Brac, Vis és Solta szigeteit is sújtotta.

Rövid idő alatt jelentős mennyiségű eső zúdult Splitre, több mint 25 liter eső esett négyzetméterenként.

Bár jelentős anyagi károk keletkeztek, különösen a parkoló autókra dőlt fák miatt, szerencsére személyi sérülésről nem érkezett jelentés. A Horvát Meteorológiai és Hidrológiai Szolgálat narancssárga riasztást adott ki az egész országra, ami potenciális egészségügyi veszélyre figyelmeztet. Az előrejelzések szerint újabb zivatarok várhatók, amelyek tetemes károkat okozhatnak.

Borítókép: Nagy károkat okozott az esti vihar Horvátországban (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.