Új nevelési irányelvek az olasz oktatásban az ideológiák leküzdésére

Felveszi a harcot az olasz kormány az iskolákban zajló ideológiai nyomásgyakorlással. Új nevelési irányelvek bevezetését jelentette be Giuseppe Valditara olasz oktatásügyi miniszter. A program az állampolgári ismeretek keretein belül számos témát érint, amely a diákok egészséges és kiegyensúlyozott fejlődését szolgálja.

2024. 08. 09. 20:08
Girls,Sitting,At,Desk,In,Classroom,,Using,Smartphones,Together,During
Girls sitting at desk in classroom, using smartphones together during lesson in school.
Illusztráció, gyerekek egy iskolában Fotó: BearFotos
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A témák között szerepel a kábítószer és a függőségek elleni küzdelem, a nők iránti tiszteletet, illetve a hazaszeretet. 

Törekszik fejleszteni az egyéni felelősség és szolidaritás érzését, a nemzeti közösséghez tartozás tudatát, a munka és a magánkezdeményezés értékét, amely a gazdasági növekedés eszköze. Ez ugyanis hozzájárul a jólét megteremtéséhez és a szegénység leküzdéséhez.  

Az irányelvek ugyanakkor mindenfajta ideológiát is száműznek a jövőben az osztálytermekből. Az olasz oktatásügyi miniszter hangsúlyozza a kábítószer, dohányzás, alkohol, dopping, a kóros internethasználat, a szerencsejáték és mindenfajta függőség elleni küzdelem fontosságát. 

Az általános iskola első osztályától kezdődően felhívja a figyelmet a magán- és közjavak tiszteletben tartására. Három pontban foglalkozik a digitális világra vonatkozó kihívásokkal, az elektronikus eszközök felelős használatával. 

Arra is kitér, hogy a továbbiakban nem engedélyezik az okostelefonok oktatási célú használatát az óvodától az alsó tagozatig. 

A nevelés szabadságáért küzdő civil szervezetek örömmel üdvözölték az irányelvek bevezetését, különösen az ideológiáktól mentes iskolai képzést. Ez ugyanis véget vethet a gendertartalmakat népszerűsítő foglalkozásoknak.  

Ugyancsak az ideológiai gyökerekre támaszkodó „Carriera Alias” is eltörlésre kerülhet, mely az anyakönyvezési névtől és biológiai nemtől eltérő adatokat engedélyez az iskolai dokumentumokban. Ez ugyanis azt a benyomást sugallhatja a diákoknak, hogy elhibázott testben születtek, és arra ösztönözheti őket, hogy nemváltó kúráknak vessék alá magukat. 

Az irányelvek a 2024/2025-ös tanévtől lépnek életbe. Az olasz jobboldali politikusok szerint az új irányelvek bevezetése történelmi fordulatot jelent az olasz iskolai életben. A baloldal erősen kritizálja, különösen azért neheztelnek, hogy a Demokrata Párt és az Öt Csillag Mozgalom által szorgalmazott érzelmi és szexuális nevelésre vonatkozó tartalmak hiányoznak az irányelvek közül. 

Borítókép: Illusztráció, gyerekek egy iskolában (Fotó: BearFotos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.