Ukrán katonák vallották be, hogy értéktelen a kurszki előrenyomulás az oroszok ellen

Ukrajna az orosz terület megszállásával arra akarta kényszeríteni Putyint, hogy vonja ki katonáit Kelet-Ukrajnából. Csakhogy az ukrán hadsereg még mindig ugyanazokkal a problémákkal küzd, amelyekkel egy évvel ezelőtt – erről beszéltek a német sajtónak ukrán katonák.

2024. 08. 20. 5:01
Az utánpótlás ellenére fogytán vannak azok az ukrán lőszerek, amiket használni is tudnak az orosz–ukrán háborúban
Az utánpótlás ellenére fogytán vannak azok az ukrán lőszerek, amiket használni is tudnak az orosz–ukrán háborúban Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Die Welt német lap nemrég egy ukrán egységet kísért a donbászi harcokban. A katonák arra panaszkodtak, hogy még mindig nagy problémákkal kell megküzdeniük. A kurszki területen történt ukrán előrenyomulás nagy port vert fel a nyugati sajtóban, mondván, hogy eljött az orosz–ukrán háború fordulópontja. Az orosz drónok jelenléte azonban még mindig túlságosan veszélyessé teszi a műveletet. Andrij, egy ukrán katona arról beszélt a sajtónak, hogy hónapok óta problémájuk van ezzel, ráadásul az orosz repülőgépek száma óriási mértékben megnőtt.

És mivel az égbolt annyira nyitott és védtelen, az oroszok azt csinálhatnak, amit akarnak

– vallotta be az ukrán katona.

Egyre elkeseredettebbek az ukrán katonák az oroszok elleni háborúban
Egyre elkeseredettebbek az ukrán katonák az oroszok elleni háborúban (Fotó: Anadolu via AFP)

Ukrán problémák a háborúban

Andrij egysége a donyecki régióban állomásozik, ahol a kijevi csapatokat az év eleje óta lassan visszaszorítják. Ennek egyik fő oka a fegyverhiány mellett a katonahiány. Putyin egységei mindössze tíz-tizenöt kilométerre vannak a stratégiailag fontos Pokrovszk városától. A kurszki ukrán előrenyomulással az volt a cél, hogy Oroszország csapatokat vonjon ki Kelet-Ukrajnából, és ezzel enyhüljön a nyomást ezen a fronton – mondják az ukránok, akik ugyanakkor elismerték azt is, hogy ennek egyelőre semmi jelét nem látják. Oroszország növelte a nyomást a donbászi fronton.

A Kreml eddig többek között a Harkovi területről és Kalinyingrádból küldött egységeket az orosz határvidék megerősítésére. Ha azonban a moszkvai csapatoknak nem sikerül ellenőrzés alá vonniuk a kurszki helyzetet, a hadsereg vezetésének át kell gondolnia a stratégiáját.

Nem minden lövedéket tudnak használni az ukránok az orosz–ukrán háborúban
Nem minden lövedéket tudnak használni az ukránok az orosz–ukrán háborúban (Fotó: Anadolu via AFP)

Az ukránok másik nagy gondja az, hogy a különböző frontokon eltérő mértékű hiánnyal rendelkeznek az orosz erőkhöz képest. 

Az oroszoknak csak háromszor olyan erősnek kellene lenniük az offenzívában, mint nekünk, de kiderült, hogy egyes helyeken hét-nyolcszor annyi katonájuk van, mint nekünk. Nincs időnk arra, hogy mindet megöljük

– mondta Andrij.

Oroszország naponta mintegy tízezer lövedéket tud kilőni, Ukrajna csak kétezret – igaz, a Donyecki területen lévő katonák szerint a helyzet sokat javult tavasz óta. Egy másik probléma azonban továbbra is megoldatlan a lőszerrel kapcsolatban. Sok lövedék nem felel meg az európai szabványoknak, így például nem minden lövedéket tudnak felhasználni a fronton lévő fegyverekhez.

Borítókép: Az utánpótlás ellenére fogytán vannak azok az ukrán lőszerek, amiket használni is tudnak az orosz–ukrán háborúban (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.