Véget ért a szólásszabadság, a Telegram után az X lett újra a célkeresztben

Elon Musk közösségi médiaplatformját azért blokkolják a brazil internetszolgáltatók, mert nem nevezett ki jogi képviselőt a megadott határidőn belül, emellett a brazil bíróság bírságot is kiszabott és a milliárdos techvállalkozó másik cégének, a Starlinknek a bankszámláit zárolta.

Forrás: The Guardian2024. 08. 31. 8:44
A brazil legfelsőbb bíróság bírája és Elon Musk közötti viszály 2024. augusztus 29-én még felerősödött, mivel a milliárdos Starlink cége bejelentette, hogy vagyonát az országban befagyasztották az X közösségimédia-platform körüli viszály miatt.
A brazil legfelsőbb bíróság bírája és Elon Musk közötti viszály 2024. augusztus 29-én még felerősödött, mivel a milliárdos Starlink cége bejelentette, hogy vagyonát az országban befagyasztották az X közösségimédia-platform körüli viszály miatt. Fotó: Etienne Laurent/Evaristo Sa Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brazil legfelsőbb bíróság elrendelte az X felfüggesztését az országban, miután a közösségi médiaplatform nem tartotta be a jogi képviselő kijelölésére vonatkozó határidőt, írja a The Guardian.

2024. augusztus 29-én Brazíliában a Legfelsőbb Bíróság minisztere, Alexandre de Moraes STF-miniszter elrendelte Elon Musk másik cége, a Starlink számláinak zárolását, hogy garantálja az STF által kiszabott bírságok megfizetését.
2024. augusztus 29-én Brazíliában a Legfelsőbb Bíróság minisztere, Alexandre de Moraes STF-miniszter elrendelte Elon Musk másik cége, a Starlink számláinak zárolását, hogy garantálja az STF által kiszabott bírságok megfizetését (Fotó: NurPhoto/AFP/Ton Molina)

Pénteken késő délután Alexandre de Moraes bíró – aki április óta vitában áll az X tulajdonosával, Elon Muskkal – elrendelte az X működésének „azonnali, és teljes felfüggesztését” az országban, „amíg minden bírósági végzésnek ... nem tesznek eleget, a bírságokat nem fizetik ki megfelelően, és a vállalat új jogi képviselőjét nem nevezik ki az országban”.

A brazil Nemzeti Távközlési Ügynökségnek 24 órát adott a határozat végrehajtására. Az értesítést követően az ügynökségnek továbbítania kell a végzést az ország több mint 20 ezer széles sávú internetszolgáltatójának, amelyeknek mindegyike köteles blokkolni az X-et.

A vita áprilisban kezdődött, amikor Moraes elrendelte több tucat fiók felfüggesztését állítólagos dezinformáció terjesztése miatt, amit Musk cenzúraként ítélt el. Luiz Inácio Lula da Silva elnök péntek reggel egy rádióinterjúban azt mondta: „Csak azért, mert a fickónak (Musk) sok pénze van, még nem jelenti azt, hogy tiszteletlenül bánhat veled... Mit képzel magáról?”.

Az X, korábbi nevén Twitter, augusztus 17-e óta jogi képviselő nélkül maradt Brazíliában, amikor Musk bejelentette, hogy cége „azonnali hatállyal” leállítja működését az országban a szerinte „cenzúrának tartott”, a Moraes általi  utasítások miatt. A szolgáltatás azonban továbbra is elérhető maradt a brazil felhasználók számára.

Moraes bíró eredetileg arra is felszólította az Apple-t és a Google-t, hogy „vezessenek be olyan technológiai akadályokat, amelyek megakadályozzák az X alkalmazás használatát az iOS- és az Android rendszerek felhasználói számára”, valamint hogy blokkolják a virtuális magánhálózati (VPN) alkalmazások használatát. Később a bíró törölte az Apple-t és a Google-t említő részt, „amíg az X és Musk nem nyilatkoznak az ügyben, hogy elkerüljék a harmadik fél vállalatok (Apple és Google) esetleges zavarát”.

Az X-nek az új jogi képviselő kinevezésére adott határidő pénteken járt le. Egy órával később Elon Musk közösségi hálózata bejelentette, hogy nem tesz eleget a határidőnek.

A brazil jobboldal már régóta vádolja Moraest a szólásszabadság korlátozásával. Szerintük a jobboldal szövetségeseit száműzte a közösségi médiából, elrendelte a kormány épületeit 2023. január 8-án megrohamozó támogatók letartóztatását, és agresszíven üldözi mindazokat, akik szerinte „aláássák a brazil demokráciát”.

Moraes áprilisi utasítása az X-nek, hogy blokkoljon egyes fiókokat, egy olyan „digitális milíciák” elleni vizsgálatból eredt, amelyek támogatták Jair Bolsonaro volt elnök azon kísérleteit, hogy 2022-es választási veresége után hatalmon maradjon. Miután Musk nem volt hajlandó engedelmeskedni, a bíró bevonta őt is a vizsgálatba.

A Starlink logó 2024. május 24-én jelenik meg az okostelefon képernyőjén és a számítógép képernyőjén.
A Starlink logó 2024. május 24-én jelenik meg az okostelefon képernyőjén és a számítógép képernyőjén (Fotó:NurPhoto/AFP/Nikolas Kokovlis)

Csütörtökön az is kiderült, hogy augusztus 18-án – egy nappal azután, hogy Musk bejelentette az X brazíliai tevékenységének befejezését – Moraes zárolta Musk műholdas és internetes szolgáltatójának, a Starlinknek a helyi bankszámláit, hogy behajthassák az X-re kiszabott mintegy 18 millió realos (1,1 milliárd forint) bírságot.

Jogi szakértők bírálták a Starlink-határozatot. Azzal érvelnek, hogy ez egy másik vállalat (bár ugyanazon személy tulajdonában van), és nem lehet felelőssé tenni az X-hez kapcsolódó ügyekért.

A Starlink az Amazonas térség meghatározó internetszolgáltatója, egyelőre továbbra is működik. Pénteken a Starlink kérelmet nyújtott be a legfelsőbb bírósághoz, hogy függesszék fel Moraes döntését, és oldják fel bankszámláinak befagyasztását, vagy ha ezt a kérelmet elutasítják, akkor a befagyasztást korlátozzák az X ellen kiszabott bírságok összegére.

Borítókép: A brazil legfelsőbb bíróság bírája és Elon Musk közötti viszály 2024. augusztus 29-én még felerősödött, mivel a milliárdos Starlink cége bejelentette, hogy vagyonát az országban befagyasztották az X közösségimédia-platform körüli viszály miatt (Fotó: AFP/Etienne Laurent/Evaristo Sa)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.