A kormánykoalíciónak mennie kell, ez a németek egyöntetű véleménye

Beigazolódott, hogy a jelenlegi német koalíciós kormánynak elfogyott a támogatottsága. Egy friss felmérés szerint válaszadók többsége elégedetlen a kormány munkájával.

Forrás: eXXpress2024. 09. 08. 13:41
Kilátás a Bundestag üres plenáris termére a Reichstag épületében az ülés kezdete előtt
Kilátás a Bundestag üres plenáris termére a Reichstag épületében az ülés kezdete előtt. Fotó: Kay Nietfeld Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szászországban és Türingiában lezajlott tartományi választások után a ZDF új „Politbarométere” szerint az állampolgárok nem szavaznának bizalmat a Szociáldemokrata Párt (SPD), a Szabaddemokrata Párt (FDP) és a Zöldek alkotta koalíciós kormánynak, írta az eXXpress.

Annalena Baerbock (l-r, Alliance 90/The Greens), külügyminiszter, Nancy Faeser (SPD), szövetségi bel- és belügyminiszter, Christian Lindner (FDP), szövetségi pénzügyminiszter, Robert Habeck ( A Szövetség 90/A Zöldek szövetségi gazdasági és klímavédelmi minisztere, valamint Olaf Scholz szövetségi kancellár
Annalena Baerbock (b–j, Alliance 90/The Greens), külügyminiszter, Nancy Faeser (SPD), szövetségi bel- és belügyminiszter, Christian Lindner (FDP), szövetségi pénzügyminiszter, Robert Habeck ( A Szövetség 90/A Zöldek szövetségi gazdasági és klímavédelmi minisztere, valamint Olaf Scholz szövetségi kancellár (Fotó: DPA/AFP/Kay Nietfeld)

A válaszadók 71 százaléka szerint a szövetségi kormány rosszul végzi a munkáját, ennek ellenére csak 38 százalékuk gondolja úgy, hogy a CDU/CSU pártszövetség jobb lenne – derült ki a ZDF politikai barométer felméréséből.

Ha a németek holnap választanának új szövetségi parlamentet, a jelenlegi kancellárt is adó Szociáldemokrata Párt (SPD) csak a szavazatok 15 százalékára számíthatna, míg a Zöldek tizenegy százalékot szereznének. A szabaddemokraták (FDP) pedig mindössze négyszázalékos eredménnyel kiesnének a parlamentből.

Friedrich Merz (r), a CDU szövetségi elnöke és a CDU/CSU parlamenti frakcióvezetője a Bundestagban Alexander Dobrindttal, a CSU regionális képviselőcsoportjának vezetőjével együtt
Friedrich Merz (j), a CDU szövetségi elnöke és a CDU/CSU parlamenti frakcióvezetője a Bundestagban Alexander Dobrindttal, a CSU regionális képviselőcsoportjának vezetőjével együtt (Fotó: DPA/AFP/Michael Kappeler)

Népszerűség tekintetében jelenleg a jobboldali CDU/CSU áll az élen 33 százalékkal, ezt követi a szeptemberi keleti tartományi választásokon tovább erősödött Alternatíva Németországért (AfD) 17 százalékkal. Az újonnan alapított baloldali Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW) jelenleg a szavazatok több mint hét százalékát tudná megnyerni.

Konzervatív jobboldali fölény Ausztriában is

Ausztriában három hét múlva döntenek a Nemzeti Tanács új összetételéről. Az Osztrák Szabadságpártnak (FPÖ) van jelenleg a legnagyobb esélye a választási győzelemre és ezzel a kancellári posztra. A Blickwechsel hírmagazin legutóbbi felmérése azt is megmutatta, hogy az osztrákok mely koalíciókat részesítenék előnyben. A legnépszerűbb egy néppárti és szabadságpárti összefogás melyet a két párt szavazóbázisa is nagymértékben támogat.

Az osztrák választási kampányt a menekültügy, a migráció és az integráció témái uralják.

Herbert Kickl, az FPÖ vezetője 2024. augusztus 21-én az FPÖ választási programjának bemutatóján Bécsben, Ausztriában
Herbert Kickl, az FPÖ vezetője 2024. augusztus 21-én az FPÖ választási programjának bemutatóján Bécsben, Ausztriában (Fotó: APA/AFP/Helmut Fohringer)

A második helyen áll a néppárti (ÖVP) szociáldemokrata (SPÖ) és a liberális (NEOS) koalíció, mellyel azonban a választók mindössze 24 százaléka ért egyet. A megkérdezettek abban egyetértettek, hogy az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a szociáldemokraták (SPÖ) között konszenzus aligha képzelhető el.

Borítókép: Kilátás a Bundestag üres plenáris termére a Reichstag épületében az ülés kezdete előtt (Fotó: DPA/AFP/Kay Nietfeld) 
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.