Diplomáciai dráma: Tusk és Scholz is lemondta németországi találkozójukat

A lengyel miniszterelnök, Donald Tusk nemrég lemondta németországi látogatását, amelyre a héten került volna sorra. Tusk egy médiadíjat vett volna át Potsdamban. A díjjal azon kiemelkedő személyiségeket ismerik el, akik erőfeszítéseket tettek a demokrácia és a sajtószabadság erősítése érdekében.

Forrás: Euractiv2024. 09. 10. 10:39
Poland's PM Donald Tusk Hosts German Chancellor Olaf Scholz
Donald Tusk lengyel miniszterelnök és Olaf Scholz német kancellár sajtótájékoztatón 2024. július 2-án (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eredeti tervek szerint Olaf Scholz német kancellár beszéddel készült Tusk tiszteletére, azonban mindkét vezető lemondta részvételét, hivatalosan sűrű hazai és nemzetközi kötelezettségeikre hivatkozva. Tusk helyett Adam Bodnar igazságügyi miniszter képviseli Lengyelországot az eseményen.

Az Euractiv cikke szerint a lengyel–német kapcsolatok az utóbbi időszakban feszültebbé váltak, és Tusk útjának lemondása újabb jelzés lehet a két ország közötti kapcsolatok megromlására.

Az elmúlt években a lengyel kormány és Berlin közötti feszültség elsősorban az Északi Áramlat gázvezeték miatt alakult ki. Különösen feszült a helyzet azután, hogy Berlin kérte egy robbantással gyanúsított ukrán állampolgár kiadatását, amit Varsó elutasított.

 

A múltbeli konfliktusok ellenére Tusk, aki részben német gyökerekkel rendelkezik, képes lehetne a feszültségek enyhítésére – írja a portál. Korábban Angela Merkel egyik közeli szövetségese volt, nem véletlen, hogy a lengyel konzervatív PiS párt gyakran éppen Berlin iránti állítólagos túlzott odaadása miatt bírálta őt.

Az új lengyel kormány intézkedései az igazságszolgáltatás függetlensége és a közmédia kapcsán hozzájárulhatnának a lengyel–német kapcsolatok javulásához is, bár a közelmúlt eseményei azt mutatják, hogy ez nem lesz könnyű feladat – fogalmaz az Euractiv cikke. 

Az eset rávilágít arra, milyen kihívások állnak a két ország vezetői előtt a közös európai célok megvalósítása során, különösen a jelenlegi geopolitikai környezetben. A lengyel–német kapcsolatok jövője így a régió stabilitása és a nemzetközi együttműködés szempontjából is kiemelkedő fontosságú – olvasható az írásban.

Borítókép: Donald Tusk lengyel miniszterelnök és Olaf Scholz német kancellár egy sajtótájékoztatón 2024. július 2-án (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.