Egymásnak ugrott Berlin és Varsó az Északi Áramlat miatt

A német nyomozók szerint Lengyelország szabotálja az Északi Áramlat felrobbanásával kapcsolatos vizsgálatot. A lengyel tisztviselők visszautasítják és teljesen alaptalannak nevezték a vádat, amely a lengyel Nemzetbiztonsági Hivatal szerint oroszbarát tisztviselők szűk köréből származhat.

Forrás: Politico2024. 09. 07. 11:30
A helyszín ahol a robbanás történt, és megrongálta az Északi Áramlat 1 gázvezetéket
A helyszín ahol a robbanás történt, és megrongálta az Északi Áramlat 1 gázvezetéket Fotó: Alex Ljungdahl Forrás: TT News Agency/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Balti-tengeren történt több robbanás világszerte nagy felháborodást keltett. Az Északi Áramlat 1-es és 2-es vezetékének négy ága közül három megsemmisült, majd világszerte megindultak a találgatások, hogy ki állhatott a robbanás hátterében. A német nyomozók úgy vélik, talán tudják a választ. A fő gyanúsított egy Volodimir Z. nevű ukrán búvároktató, aki legutóbb Varsó közelében élt. A nyomozók őt gyanúsítják azzal, hogy öt másik ukránnal együtt követte el a támadást. Mielőtt azonban letartóztathatták volna, a gyanúsított hazájába menekült, írja a Politico.

A helyszín ahol a robbanás történt, és megrongálta az Északi Áramlat 1 gázvezetéket
A helyszín ahol a robbanás történt, és megrongálta az Északi Áramlat 1 gázvezetéket (Fotó:TT News Agency/AFP/Trond Larsen)

A német nyomozók azzal vádolják Lengyelországot, hogy nem hajtja végre a gyanúsított ellen a német szövetségi bíróság által júniusban kiadott európai elfogatóparancsot. Egy, a nyomozást ismerő tisztviselő súlyos vádakat fogalmazott meg egy német lapnak azt állítva, hogy Lengyelország szabotálja a nyomozást. Mások az igazságszolgáltatás akadályozásának nevezték a történteket.

A lengyel kormány nyilvánvalóan azért engedi az ügy eltussolását, mert az ilyen méretű műveletek elképzelhetetlenek az érintett országok politikai vezetőinek jóváhagyása nélkül

– mondta August Hanning, a német szövetségi hírszerző szolgálat korábbi vezetője. Szerinte a lengyel és az ukrán elnök, Andrzej Duda és Volodimir Zelenszkij is tudott a támadás terveiről.

 

August Hanning, a Német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) volt elnöke megérkezik a Bundestag parlament épületébe, hogy tanúskodjon az NSA kémbotrányát vizsgáló német parlamenti bizottság előtt Berlinben, 2015. október 2-án
August Hanning, a Német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) volt elnöke megérkezik a Bundestag épületébe 2015. október 2-án (Fotó: AFP)

A nyomozók szerint a hatfős búvárcsapat, amely állítólag az Andromeda vitorlásról helyezte el a robbanóanyagokat, Lengyelországban kapott kiképzést. A német nyomozók úgy vélik, hogy Varsó logisztikai támogatást is nyújthatott a víz alatti művelethez. 

A német nyomozók azzal is vádolják a lengyel hatóságokat, hogy szándékosan visszatartották a hajóra szállásról a kolobrzegi kikötőben készült videófelvételeket.

Varsó felháborodott a német vádakon

„Az az állítás, hogy Ukrajna Lengyelország tudtával hajtotta végre ezt az akciót, teljesen alaptalan” – mondta Jacek Siewiera, a lengyel nemzetbiztonsági hivatal vezetője.

A lengyel nemzetbiztonság szerint ezen vádak oroszbarát tisztviselők szűk köréből származhatnak és csak remélni lehet, hogy nem egy tervezett dezinformációs kampánnyal állnak szemben. Lengyelország minden nyomot vizsgál, beleértve annak lehetőségét is, hogy Oroszországnak köze volt a támadáshoz, tették hozzá.

Egy magas rangú tiszt, aki egy ukrán nagyvárosban él, és állítólag részt vett a csővezeték-támadásban, azt mondta: „Nevetséges azt hinni, hogy mi csináltuk, de ha Ukrajna áll a támadás mögött, Németországnak le kell állítania a nyomozást, mert Kijev számára az legitim katonai célpont volt.”

Az esetről augusztusban a lengyel miniszterelnök az X-közösségi oldalán ezt írta:

Az Északi Áramlat 1. és 2. valamennyi kezdeményezőjének és pártfogójának. Az egyetlen dolog, amit ma tenniük kell ezzel kapcsolatban, az az, hogy bocsánatot kérnek, és csendben maradnak.

A német nyomozók időközben kizárták, hogy az oroszok állhatnak a háttérben, azt mondják, biztosak abban, hogy az ukrán fegyveres erők korábbi főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij adta a parancsot a támadásra.

A német hatóságok hallgatnak a nyomozásról

A szövetségi kormány jelenleg és a jövőben sem kommentálja a médiában megjelent állítólagos vizsgálati eredményekről szóló beszámolókat

 – írta a német igazságügyi minisztérium augusztus végi közleménye.

Az azonban valószínűtlennek tűnik, hogy az ukrán gyanúsítottnak személyesen kellene megjelennie a német hatóságok előtt, egy európai szerződés értelmében Ukrajna ugyanis nem köteles kiadni állampolgárait más államoknak, az összeesküvéssel gyanúsított többi személy pedig már eltűnt a nyomozó hatóságok látóteréből.

Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője részt vesz Szergej Lavrov külügyminiszter éves év végi sajtótájékoztatóján Moszkvában 2024. január 18-án
Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője részt vesz Szergej Lavrov külügyminiszter éves év végi sajtótájékoztatóján Moszkvában 2024. január 18-án (Fotó: AFP)

Az Északi Áramlat 1 és Északi Áramlat 2 vezetékek elleni terrortámadás óta eltelt csaknem két évben Oroszország folyamatosan és nyíltan kifejezte, hogy érdekelt az igazság kiderítésében és bíróság előtt szeretné látni annak felelőseit – erősítette meg a közelmúltban Vlagyivosztokban Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

Borítókép: A helyszín, ahol a robbanás történt, és megrongálta az Északi Áramlat 1 gázvezetéket (Fotó: TT/AFP/Alex Ljungdahl)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.