Frank Füredi: Egy olyan alternatív Európára van szükség, amely jövőorientált!

Az MCC Brussels Európa gazdaságának felszabadítása – mi tart minket vissza? címmel szervezett konferenciát, amelyen Európa gazdaságának jövőjéről, a versenyképesség növekedéséről és a jólét elérésének akadályairól volt szó.

2024. 09. 25. 21:02
Az MCC Brussels konferenciája
Az MCC Brussels konferenciája Forrás: X
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa gazdaságának jövőjét, a versenyképesség növekedésének és a jólét elérésének akadályait vitatták meg az MCC Brussels Európa gazdaságának felszabadítása – mi tart minket vissza? című konferenciáján. 

 

Megállapíthatjuk, hogy Európa nagyon fontos kihívásokkal néz szembe, amelyek gazdasági és politikai jellegűek, mert a kettő valójában nagyon is összefonódott. Úgy gondolom, hogy az egyik ilyen kihívás az, hogy az Európai Unió nem igazán hisz Európában

– jelentette ki Frank Füredi, a brüsszeli MCC igazgatója. 

Az első panelbeszélgetésen Európa gazdasági teljesítményének javításával kapcsolatos kérdéseket vitattak meg, megvizsgálták az egységes piacról szóló Letta-jelentést, valamint az európai versenyképességről szóló Draghi-jelentést. A panel meghívottjai között volt Phil Mullan író, Dorien Rookmaker volt EP-képviselő, Kovács-Dobák Géza szakértő és Matthias Bauer német közgazdász. 

A zöldmegállapodás újragondolása című második panel a magas energiaköltségek és az egyre szigorúbb környezetvédelmi előírások európai gazdaságokra gyakorolt hatását vizsgálták meg. A panelen Thomas Fazi újságíró, Alexander Horn író és Beatrice Timgren európai parlamenti képviselő vett részt. A zárópanel a mesterséges intelligenciáról és Európa innovációs potenciáljának kiaknázásáról szólt, amelyről Keith Teare, Silicon Valley-i vállalkozó és a SignalRank Corporation vezérigazgatója beszélt. 

– Az a benyomásunk, hogy az EU nem hisz abban, hogy az európai emberek képesek megragadni a lehetőségeket és megteremteni a dolgokat. És ezért az EU úgy érzi, hogy helyettünk kell cselekedjen

– állapította meg Frank Füredi a konferencia végén, majd hozzátette: – Az eurokraták, úgy tűnik, abból indulnak ki, hogy ők jobban tudják, mi az érdekünk. Amikor például a zöldmegállapodásról beszélnek, az egy félreértés. Nincs semmilyen megállapodás. Valójában soha nem konzultáltak az európai emberekkel.”

– Ezért van szükségünk egy ötletközpontra itt, Brüsszelben, az Európai Unió szívében, ahol olyan ötletek születhetnek, amelyek a mi tapasztalatainkon alapulnak, és amelyek kemény intellektuális munkát igényelnek

– zárta a gondolatait a brüsszeli MCC igazgatója. 

Borítókép: Az MCC Brussels Európa gazdaságának felszabadítása – mi tart minket vissza? című konferenciája (Forrás: X)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.