Európában föderalista puccs zajlik

„Fel kell venni a harcot a bizottság politikájával és a föderalista mozgalommal szemben, amely bizonyos értelemben lebecsül és kordonnal zár el bárkit, aki nemzeti vagy szuverenista politikát folytat” – mondta Frank Füredi a nyitóbeszédében a brüsszeli MCC rendezvényén, amelynek középpontjában az Európai Bizottság hatalomátvétele állt.

2024. 09. 13. 6:59
Az MCC Brussels eseményének meghívottai.
Az MCC Brussels eseményének meghívottai. Fotó: Szabó Bence
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Frank Füredi, az MCC Brussels igazgatója „A csendes puccs: az Európai Bizottság hatalomátvétele” című konferencián hangsúlyozta az európai konzervatív erők egységének szükségességét olyan kihívásokkal szemben, mint a föderalizáció, a tömeges migráció vagy az európai zöld megállapodás. 

Meggyőződésem, hogy Brüsszelben jelenleg az a legfontosabb, hogy harcoljunk ez ellen a vak föderalizmus ellen, amely a határokra és a nemzetekre teherként tekint

– jelentette ki Frank Füredi, majd folytatta: „Bizonyos értelemben az életünk folyamatos föderalizálása történik jelenleg.” 

A konzervatív hangok megerősödése érdekében együttműködésre, eszmecserére szólította fel az esemény résztvevőit, kiemelve, hogy ez a konferencia egy kezdet lehet arra, hogy az igazán fontos kérdésekkel foglalkozzunk.

A vitaest egyik meghívottja Thomas Fazi olasz író, újságíró volt, aki az Európai Bizottságról szóló kutatásában arra kereste a választ, hogy vajon az intézmény az Európai Uniót sújtó válságokat (brexit, migrációs válság, koronavírus, orosz–ukrán háború) ürügyként használta-e fel arra, hogy egy nemzetek feletti és centralizáltabb EU-t hozzon létre, vagy ez egy „természetes” válasz volt a kihívásokra. 

Thomas Fazi az előadásában rávilágított arra, hogy a bizottság hatalomátvételének középpontjában Ursula von der Leyen áll, és az többnyire „alattomosan” történt, a „hatáskörbővülés” különböző formáin keresztül.

 

Hivatalos szerződésmódosításoknak demokratikus viták hiányában, a szuverenitás nemzetiről nemzetek feletti szintre való átemelésének lehetünk tanúi, ami a demokratikus ellenőrzés és az elszámoltathatóság rovására történik

– jelentette ki Thomas Fazi.

Elmondása szerint ezt nevezik „lopakodó integrációnak”, „rejtett integrációnak” vagy Perry Anderson politikai filozófus szavaival élve „puccsnak”.

Az esemény másik meghívottja Mathilde Androuet EP-képviselő volt, aki a Patrióták Európáért frakciónak tagja. Kiemelte, hogy az Európai Bizottság fokozatos hatalomátvételét nem államcsínynek, hanem a nemzeti szuverenitásba való folyamatos beavatkozásnak nevezné. Véleménye szerint a bizottság úgy viselkedik, mint egy nemzetek feletti állam, miközben folyamatosan aláássa az olyan értékeket, mint a határok és a történelem. Androuet elítélte az Európai Uniót ért válságok felhasználását a hatalom központosítására, valamint a zsarolás és a félelem eszközeinek a bevetését.

Borítókép: Az Európai Bizottság „hatalomátvételéről” szóló vitaest, amelyet az MCC Brussels szervezett (Fotó: Szabó Bence)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.