Itt van az Európai Bizottság legújabb terve

A brüsszeli vezetőknek nem tetszik, hogy Magyarország úgy döntött, egyszerűsíti a munkavállalási vízumok kiadását orosz és belarusz állampolgárok számára. Ám az EU-ban tartózkodó oroszok kevesebb mint egy százaléka él jelenleg Magyarországon.

Forrás: Handelsblatt2024. 09. 02. 15:11
Paris Celebrates Bastille Day 2024
PARIS, FRANCE - JULY 14:   
Flag of the European Union seen on the EU Ambassador's vehicle parked near Avenue Foch in Paris, during the Bastille Day military parade, on July 14, 2024. (Photo by Artur Widak/NurPhoto) (Photo by Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Illusztráció Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tagállamok nyomására az Európai Unió valószínűleg kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen a Nemzeti Kártya-program miatt, állítja a Handelsblatt. A magyar kormány ugyanakkor korábban többször is leszögezte, hogy a külföldi állampolgárok egyszerűsített beutazása kizárólag munkavállalás céljából engedélyezett, szigorúan szabályozott eljárás keretében. 

Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter még augusztusban reagált a tagállamok biztonsági aggályaira, biztosítva őket arról, hogy minden személynek átfogó ellenőrzésen kell átesnie, hogy belépjen Magyarország területére: 

Az igazság az, hogy az orosz és belorusz állampolgárok bevonása a Nemzeti kártya programba semmifajta biztonsági kockázatot nem jelent a schengeni övezet szempontjából, hiszen a Magyarországra történő belépéshez és az itt tartózkodáshoz ezeknek a személyeknek továbbra is átfogó ellenőrzésen kell átesniük.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi Kormányinfón pedig arra mutatott rá, hogy Magyarországon mindössze hatezer orosz munkavállalót regisztráltak, míg Németországban háromszázezret, azaz a programmal szembeni kifogások kizárólag politikai jellegűek.

Mindezek ellenére több tagállam is azt követeli, hogy Brüsszel konkrét lépéseket tegyen a magyar kormány döntése ellen.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.