Kemény pofont kapott Brüsszel

A szerb miniszterelnök-helyettes konkrét feltételekhez kötötte a balkáni ország uniós csatlakozásának folytatását. Szerbia nem akar részt venni az Oroszország vagy Kína elleni konfliktusban.

2024. 09. 16. 8:12
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alekszandar Vulin miniszterelnök-helyettes Szerbia európai uniós csatlakozásával kapcsolatban adott interjút egy szerb lapnak. A politikus azt mondta, az ország az integráció útján halad, de nem Belgrád dönt annak a sebességéről. Vulin elmondta azt is, hogy melyek a szerbek vörös vonalai a brüsszeli elvárásokkal szemben.

Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozik Alekszandar Vulin szerb miniszterelnök-helyettessel 2024. szeptember 4-én (Fotó: AFP)
Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozója Alekszandar Vulin szerb miniszterelnök-helyettessel 2024. szeptember 4-én. Fotó: AFP

Ha Koszovó elismerése, az azonos neműek házasságának lehetővé tétele vagy az Oroszországgal és Kínával való konfliktusban való részvétel vár ránk ezen az úton, akkor jobb, ha nem is megyünk arra

 – húzta alá a politikus.

Szerbia uniós csatlakozása már másfél évtizede húzódik, az utóbbi időben pedig szinte egy helyben topog, előrehaladás nélkül. Az ország 2009 decemberében nyújtotta be az európai uniós tagság iránti kérelmét, és 2012 márciusában kapta meg az uniós tagjelölti státust. Az EU és Szerbia közötti csatlakozási tárgyalások 2014 januárjában kezdődtek meg.

Vulin az interjúban beszélt arról is, hogy Belgrád 12, Rafale típusú, szuperszonikus vadászbombázó repülőgépet vásárol Franciaországtól. Arra a kérdésre, hogy a francia  gépek megvásárlásával Szerbia megtette-e az eddigi legnagyobb fordulatot a Nyugat felé, Vulin azt mondta, hogy ez pragmatikus, nem pedig politikai döntés volt.

 

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.