Kemény üzenet Izraelnek: Az egész iszlám világ mostantól Libanon és a Hezbollah mellett áll

Megölték Haszan Naszrallahot, a Hezbollah vezetőjét – erősítette meg szombaton az Irán támogatását élvező libanoni síita mozgalom, miután az izraeli hadsereg bejelentette, hogy előző nap egy bejrúti légicsapásban likvidálta Naszrallah sejket és a szervezet több más magas rangú parancsnokát.

Forrás: MTI2024. 09. 28. 19:25
Egy férfi áll az esőben iráni és palesztin zászlóval a teheráni Palesztina téren 2024. szeptember 28-án egy Izrael-ellenes tüntetésen (Fotó: AFP)
Egy férfi áll az esőben iráni és palesztin zászlóval a teheráni Palesztina téren 2024. szeptember 28-án egy Izrael-ellenes tüntetésen (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közleményében a Hezbollah leszögezte, hogy folytatja Izrael elleni harcát Gáza és Palesztina támogatására, valamint Libanon, illetve annak rendíthetetlen és tiszteletreméltó népe megvédelmezésére. A szervezet nem közölte, hogy Naszrallah milyen körülmények között halt meg. 

A pénteki légicsapásban egy libanoni biztonsági vezető szerint legalább 20 mély méter kráter keletkezett a déli Dahíja negyedben. Szombaton újabb légicsapások érték Dahíjét és Libanon más részeit is. A fővárosi kerület lakosai a központba vagy más negyedekbe menekültek. 

A Hamász palesztin iszlamista szervezet elítélte „a barbár cionista agressziót és a lakóépületek elleni célzott támadást”. Leszögezték, hogy a Hezbollah-vezető halála csak tovább szítja az Izrael elleni harcot. 

A megszállók által elkövetett bűnök és a gyilkosság csak tovább növeli a palesztinai és a libanoni ellenállás eltökéltségét, valamint szilárd elhatározását, hogy minden erejükkel, bátorságukkal és büszkeségükkel a mártírok nyomdokaiba lépjenek […], a győzelemig és a megszállás felszámolásáig folytassák az ellenállást

 – olvasható a Hamász közleményében. 
A szintén Irán támogatta Iszlám Dzsihád nevű palesztin szervezet közleményében leszögezte: 

Előbb vagy utóbb a libanoni és palesztinai ellenállási erők és szövetségeseik megfizettetik Izraellel bűnei árát és megkóstoltatják vele a vereség ízét.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Nemzeti Hatóság elnöke kifejezte részvétét a Hezbollahnak a vezetője, valamint a libanoni kormánynak és a testvéri libanoni népnek a kegyetlen izraeli agresszió hatására mártírhalált halt polgári áldozatok, valamint a palesztin és a libanoni nép elleni „népirtó” háború folytatódása miatt – olvasható a palesztin hatóság elnökségének közleményében. 
Ali Hamenei, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője bírálta a szűk látókörű izraeli politikát, és legyőzhetetlennek nevezte a libanoni Hezbollahot. 

A cionista bűnözőknek tudniuk kell, hogy képtelenek kárt okozni a Hezbollahnak mint az ellenállási front vezetőjének

 – szögezte le közleményében Hamenei ajatolláh az IRNA állami hírügynökség szerint. 
Hamenei hozzátette: az egész iszlám világ mostantól Libanon és a Hezbollah mellett fog állni, és folytatni fogja a harcát Izrael ellen. 

A térségbeli ellenállás a Hezbollah mellett áll, és támogatja őt

 – mondta. 
Az iráni vezető, aki ötnapos gyászt rendelt el Naszrallah halála miatt, kijelentette, hogy halála nem marad megbosszulatlan. 
Mohammed Reza Aref iráni első alelnök szombaton szintén hangsúlyozta, hogy a Hezbollah vezetőjének meggyilkolása Izrael pusztulását vonja maga után. Őt az ISNA hírügynökség idézte. 

A jemeni húszi lázadók is gyászolják Naszrallahot, és kijelentették: az ellenállás nem törik meg.

 A Hezbollah és a húszik egyaránt az iráni támogatással kiépült, Izrael és az Egyesült Államok közel-keleti befolyása ellen harcoló „ellenállás tengelyének” részei. A húszik számos alkalommal támadták az Izraellel szövetséges államok hajóit a stratégiai fontosságú Bab el-Mandeb-szorosban és az Ádeni-öbölben november óta, a Gázában háborúzó palesztinok támogatása jegyében.

Borítókép: Egy férfi áll az esőben iráni és palesztin zászlóval a teheráni Palesztina téren 2024. szeptember 28-án egy Izrael-ellenes tüntetésen (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.