Megrázó beszámolók a georgiai iskolai lövöldözés túlélőitől

Osztálytársai becsukták a fiú előtt az ajtót, látván, hogy fegyver van nála, egy másik teremben eltorlaszolták az ajtót, egy meglőtt tanárt pedig az ingével próbáltak bekötözni a gyerekek.

Forrás: CNN2024. 09. 07. 16:19
Az Apalachee High School közösségének tagjai, diákjai és az  oktatói
Az Apalachee High School közösségének tagjai, diákjai és az oktatói Fotó: AFP/Getty Images/Megan Varner
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai Georgia állambeli Winder középiskolájában, az Apalachee High Schoolban az intézmény egyik diákja, a 14 éves Colt Gray szerdán a délelőtti órákban nyitott tüzet az épület folyosóján. A lövöldözésben két 14 éves diák, valamint egy 39 éves és egy 53 éves tanár vesztette életét. Több mint tíz ember megsérült, köztük többen súlyosan.

Az Apalachee High School oktatói 2024. szeptember 6-án virrasztásra gyűltek össze a georgiai Monroe-ban
Az Apalachee High School áldozataira emlékezve virrasztást tartottak a georgiai Monroe-ban (Fotó: AFP/Getty Images/Megan Varner)

A 14 éves diákot négyrendbeli gyilkossággal vádolták meg, és várhatóan további vádakkal kell szembenéznie a sérült áldozatokkal kapcsolatban – közölte pénteken a CNN a hatóságokra hivatkozva.

Miközben a hatóságok vizsgálják az ügyet, a kis georgiai közösség gyászolja a két diákot és két tanárt, az idei év 45. iskolai lövöldözésében, amely a tavaly márciusi, a nashville-i iskolai mészárlás óta a legsúlyosabb amerikai iskolai lövöldözés.

A tragikus támadás óta eltelt napokban az iskola diákjai megrázó beszámolókat tartottak arról arról, milyen bátran védték meg osztálytársaikat és tanáraikat az értelmetlen erőszaktól. Az egyik osztályteremben egy 14 éves tanuló például megakadályozta, hogy a gyanúsított bejusson az ajtón, amikor látta, hogy a fiú fegyvert ránt. Miután pedig egy másik osztályteremben lelőttek egy tanárt, a diákok elmondták, hogy egy inggel próbálták elállítani a vérzését, miközben az osztályterem ajtaját asztalokkal és székekkel torlaszolták el. 

Az egyik tizenéves fiú lőtt sebbel rohant bezárni az osztályterem ajtaját, hogy megakadályozza a lövöldöző bejutását.

A második óra volt, amikor Colt Gray elhagyta az osztálytermet, mondta egy osztálytársa. „Nem vettük észre, hogy elment, Gray mindig csendes volt.”

De visszajött és bekopogott az ajtón, előhúzta a fegyverét, és akkor lefagytam – mondták el a diákok a CNN-nek.

„Rám nézett, aztán a tanárra aki a folyosón volt – emlékezett vissza egyikük. – Elfordította a fejét, és egyszerűen elkezdett lövöldözni.” A diákok ezután az osztály hátsó részébe futottak, a tanár pedig lekapcsolta a villanyt.

„Egyre csak folytatta, lövés volt lövés után, úgy éreztem, mintha örökké csak lövöldözne.”

Colin Gray (54), az Apalachee High School lövöldözéssel gyanúsított Colt Gray (14) apja 2024. szeptember 6-án a Barrow megyei bíróságon ül a georgiai Winderben
Colin Gray, az Apalachee High School lövöldözéssel gyanúsított Colt Gray apja 2024. szeptember 6-án a Barrow megyei bíróságon (Fotó: AFP/Getty Images/Brynn Anderson)

Fiatal kora miatt a maximális büntetés, amire a lövöldöző számíthat, az életfogytiglani börtönbüntetés, feltételes szabadlábra helyezéssel vagy anélkül – mondta az ügyben eljáró bíró. Gray apja, az 54 éves Colin Gray négyrendbeli gondatlanságból elkövetett emberölés, kétrendbeli másodfokú gyilkosság és nyolcrendbeli gyermekekkel szembeni kegyetlen bánásmód miatt legfeljebb 180 év börtönbüntetésre számíthat. A vád szerint a férfi lőfegyvert adott fiának, annak tudatában, hogy az veszélyt jelent önmagára és másokra.

A pénteki első bírósági meghallgatásán sem ő, sem a fia nem tett vallomást.

Borítókép: Az Apalachee High School közösségének tagjai, diákjai és az  oktatói (Fotó: AFP/Getty Images/Megan Varner)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.