Trumpot támadja az ukrán sajtó

Befejezné az orosz–ukrán háborút Donald Trump. A volt elnök az elnökjelölti vitában azt mondta, hogy emberéleteket akar menteni. Az orosz és az ukrán média is beszámolt a vitáról.

2024. 09. 11. 8:10
Donald Trump volt amerikai elnök és republikánus elnökjelölt 2024. szeptember 10-én az amerikai alelnökkel és a demokrata párti elnökjelölttel, Kamala Harrisszal folytatott elnökválasztási vitában beszél (Fotó: AFP) Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz és az ukrán sajtó is kiemelten kezelte az amerikai elnökjelölti vitát. Természetesen mindkét háborúban álló országban főként a konfliktussal kapcsolatban elhangzott mondatokat hangsúlyozták a beszámolók.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség megjegyzi, hogy az ellenfelek Ukrajnáról, Putyin „támogatásáról”, gazdasági kérdésekről és a migrációs problémákról tárgyaltak, miközben szemrehányásokat tettek egymásnak és kölcsönösen vádaskodtak. 

Beszámoltak arról is, hogy Trump ismét megígérte, hogy véget vetne az ukrajnai konfliktusnak. Erre pedig még a hivatalba lépése előtt sor kerülhet. A republikánus elnökjelölt arra a kérdésre válaszolva, hogy Kijev győzelmét szeretné-e, a volt elnök azt mondta, meg akarja állítani az Oroszország és Ukrajna közötti háborút, és emberéleteket akar megmenteni.

A politikus szerint a háború lezárása az Egyesült Államok érdeke. A RIA tudósítása szerint a republikánus politikus bírálta Joe Biden jelenlegi elnököt is, amiért lényegében megszakította a kapcsolatot Vlagyimir Putyin orosz vezetővel.

Kamala Harrist is idézi az orosz hírügynökség. A demokrata politikus szerint Ukrajna támogatása az Egyesült Államok stratégiai érdeke, és úgy érvelt, hogy „a nemzetközi szabályok és normák, köztük a szuverenitás és a területi integritás alapelvei forognak kockán”.

A Life.ru orosz portál pedig azt is kiemelte, hogy Donald Trump felidézte, hogy Joe Biden jelenlegi amerikai elnök két év alatt egyszer sem hívta fel Vlagyimir Putyint, és nem próbált véget vetni az ukrán konfliktusnak.

A The Kyiv Independent ukrán hírportál éles kritikával illette az elnökjelölti vita kapcsán Donald Trumpot. A kijevi médium azt rótta fel a volt elnöknek, hogy Trump nem vot hajlandó kijelenteni, hogy Ukrajna győzelmét akarja a háborúban

Mint írják, Trump megismételte korábbi állításait Ukrajnával kapcsolatban, mondván, hogy jól ismeri Volodimir Zelenszkij elnököt és Vlagyimir Putyin orosz elnököt is, és hogy mindkét vezetővel való jó kapcsolata azt eredményezi, hogy véget vethet a háborúnak, még a hivatalba lépése előtt. 

A Zn.ua ukrán hírportál is beleállt a republikánus elnökjelöltbe. Azzal a címmel számolt be a vitáról, hogy Trump elkerülte a válaszadást arra a kérdésre, hogy akarja-e Ukrajna győzelmét. A cikkben kiemelték, hogy Trump szerint Kamala Harris demokrata elnökjelölt rossz tárgyalófél, s a jelenlegi amerikai vezetés nem tudta megakadályozni az orosz–ukrán háború kitörését.

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök és republikánus elnökjelölt 2024. szeptember 10-én az amerikai alelnökkel és a demokrata párti elnökjelölttel, Kamala Harrisszel folytatott elnökválasztási vitában beszél (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.