Győztest hirdetett a svéd köztévé az elnökjelölti vita után

Az erősen balra hajló svéd média szerint Kamala Harris meglehetősen jól szerepelt a kedd esti elnökjelölti vitán, a közmédia kiküldött tudósítója pedig a vitát követően azonnal úgy értékelte, hogy a vitát egyértelműen a demokrata jelölt nyerte.

2024. 09. 11. 11:25
Kamala Harris amerikai alelnök (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ritkán van olyan, hogy egy vitát követően azonnal nyertest lehet hirdetni, de ma este ez így van, a neve Kamala Harris – kezdte philadelphiai tudósítását az SVT köztévé tudósítója, Fouad Youcefi. Szerinte azért nem Donald Trump nyert, mert nem az ő elképzelései szerint zajlott a vita, és Harrisnek többször is sikerült őt kibillentenie egyensúlyából. Hozzátette, a demokrata jelölt képes volt arra, hogy átvigye a legfontosabb üzenetét, azt hogy alkalmas elnöknek. Ennek ellenére a tudósítás nagy részében Trumpról beszélt a riporter, és a bevágott részletek is elsősorban tőle voltak. A tudósító elismerte, hogy Trump kora ellenére sem írható le, „vitabuldózernek” nevezve a republikánus jelöltet.

Az inkább jobboldalinak tartott Svenska Dagbladet hírlapírója is azt emeli ki, Harrisnek sikerült megszorongatnia Trumpot, elsősorban azzal, ahogy nekiment többször Trumpnak. Szerinte a volt elnök gyakran nézett ki leharcoltnak és úgy, mintha felrobbanni készülne a hallottaktól, ami azt igazolja, hogy nem tudja kezelni az erős nőket. 

Ugyanakkor a köztévé riporterével ellentétben úgy értékelte a látottakat, hogy mindkét fél közel volt ahhoz, hogy elérje a célját.

Két teljesen eltérő világnézetet mutattak be, illetve míg Trump visszatekintett inkább, és hanyatlónak írta le Amerikát a demokraták regnálása következtében, addig Harris előre tekintett. A publicista úgy összegzett, hogy míg egy rossz szereplés a választás elvesztéséhez vezethet, egy jó nem feltétlen jelent győzelmet.

A baloldali Dagens Nyheter szerzője szerint a demokrata jelölt megmutatta, hogy mindenkinél jobban bírja a konfrontációt Trumppal, ugyanakkor előremutató lett volna, ha többet beszél Harris a terveiről. Leszögezte, fényévekre volt a júniusi vitán Biden által mutatottaktól az új demokrata jelölt teljesítménye. 

A hírlapíró kiemelte, hogy nem tudni, a november 5-i választás előtt lesz-e még vita a két jelölt között, de megítélése szerint Harris jobban szeretné azt, hogy legyen, mint Trump.

A vita során Harrisnek sikerült Trumpot védekező pozícióba kényszeríteni, és többször sikerült „helyre tennie” a volt elnököt. A véleménycikk írója szerint Kamala Harrisnek meg kell győznie a szkeptikus, középen lévő szavazókat, hogy jó választás a személye, de ebben még voltak hiányosságok a demokrata jelölt részéről. Ha novemberben mégis elvesztené a választást, akkor saját pártjáé lehet a felelősség, mely nem adta meg időben az elnökjelölti lehetőséget, és ezzel szűkült Harris lehetősége, hogy megmutassa magát a választóknak – magyarázta előre a választási vereség lehetőségét a publicista.

Borítókép: Kamala Harris amerikai alelnök (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.