Trump–Harris-vita, fókuszban a háború

A lengyel konzervatív portálok kiemelték a vitából a két elnökjelöltnek az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos véleményét, és ezzel összefüggésben a Lengyelországgal kapcsolatos megjegyzéseket.

2024. 09. 11. 10:32
Donald Trump volt amerikai elnök és republikánus elnökjelölt beszél a sajtó képviselőivel (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A DoRzeczy azt írta, hogy Donald Trump a moderátor kérdésére megismételte sokszor hangoztatott álláspontját, hogy azt szeretné, ha a háború végre lezárulna, és nem halna meg még több ember miatta. Felhívta a figyelmet a konfliktus „gigantikus emberveszteségeire”, amelyeket nem túl gyakran említ a fősodratú média. 

Meg akarom menteni az értelmetlenül elveszett emberéleteket, a milliószámra megölt embereket

 – idézte a volt elnököt.

A moderátor David Muir megkérdezte Trumptól, akarja-e, hogy Ukrajna nyerje meg a háborút, amire ő azt válaszolta: 

Gondolom, hogy az Egyesült Államok fő érdeke a háború lezárása. Ezt egyszerűen meg kell tenni. Tárgyalni kell, és el kell érni a megállapodást

 – idézte Trump válaszát a lengyel portál.

Harris a vitában felidézte találkozásait Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, és kiemelte a NATO mint a világ legnagyobb katonai szövetsége jelentőségét. Ha nem lenne a NATO, Vlagyimir Putyin orosz elnök már Kijevben ülne, Európa többi része felé tekintve, kezdve Lengyelországgal – mondta. 

Miért nem mondod meg a nyolcszázezer lengyel amerikainak itt Pennsylvaniában, mit gondolsz a barátságról azzal, akit diktátorként ismernek, és aki megenne téged ebédre?

 – fogalmazott Harris.

Trump erre azt válaszolta, ha ő lenne az elnök, Putyin semmi esetre sem merészelte volna megtámadni Ukrajnát, mert tartott volna az Egyesült Államok reakciójától.

A wPolityce.pl konzervatív portál többek között az abortusz és a migráció témáját emelte ki a vitából. A moderátornak a gazdaság helyzetére vonatkozó első kérdésére válaszolva Trump az ország tönkretételéről és a városok migránsok általi elfoglalásáról kezdett beszélni. A volt elnök a vitában más kérdésekkel kapcsolatban is többször kitért a migrációra.

Az idézett lengyel portálok a két elnökjelöltnek az abortusz ügyében hangoztatott véleményére is kitértek. Harris azt állította, hogy Trump szövetségi szinten betiltaná az abortuszt, beleértve az olyan kivételeket is, mint a nemi erőszak vagy vérfertőzés következtében bekövetkezett terhességet. Trump válaszában „abszolút hazugságnak” minősítette Harris kijelentését, hangsúlyozva, hogy az abortusz kérdését az egyes szövetségi államok saját maguk szabályozzák. A vita során Trump többször kiemelte Harris baloldali nézeteit, és a demokrata jelöltet marxistának nevezte. 

A PAP állami hírügynökség dr. Jakub Stepien, a Lódzi Egyetem tanárának véleményét kérdezte a vitáról, aki szerint a mérkőzést Harris nyerte meg, bár „nem kiütéssel, hanem pontozással”. A demokrata elnökjelölt szerinte „a remény jelöltjeként” mutatkozott, miközben Trump „idegesnek és dühösnek tűnt”. Harris az első pillanattól kezdve igyekezett diktálni a vita feltételeit, még a vita kezdetén is ő nyújtott kezet először Trumpnak. A lengyel szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy ez volt a második olyan elnökjelölti vita az Egyesült Államokban, amelyben Lengyelországot hangsúlyosan említették. 

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök és republikánus elnökjelölt beszél a sajtó képviselőivel (Fotó: AFP)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.