Újraválasztották Abdel-Madzsid Tebbun algériai elnököt

Újraválasztották Abdel-Madzsid Tebbun leköszönő algériai elnököt, aki a szavazatok 95 százalékát kapta – jelentette be a választási hatóság (ANIE) elnöke vasárnap.

Forrás: MTI2024. 09. 08. 21:23
Abdel-Madzsid Tebbun algériai elnök támogatói ünneplik újraválasztási győzelmét
Abdel-Madzsid Tebbun algériai elnök támogatói ünneplik újraválasztási győzelmét Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 5,63 millió leadott szavazatból 5,23 millióan – a voksolók 94,65 százaléka – szavaztak Tebbun független jelöltre – közölte Mohamed Sarfi. 

A választási hatóság hivatalos részvételi adatot nem közölt, a szombati esti urnazáráskor átlagosan 48 százalékos volt a részvétel. A választási hatóság szerint a választást nagy átláthatóság jellemezte. 

Néhány órával korábban Tebbun egyik ellenfele, a mérsékelt iszlamista Abdel Haszani Sérif bírálta a voksolás során elkövetett jogsértéseket. A jelölt szerint nyomás gyakoroltak egyes választóköri vezetőkre az eredmények – egyebek mellett a részvételi arány – feltupírozása érdekében. 

Abdel Haszani Sérif a szavazatok 3, Juszef Ausis szocialista jelölt pedig 2,1 százalékát kapta. Első mandátumát Tebbun 2019 decemberében a szavazatok 58 százalékával nyerte, 40 százalék alatti részvételi arány mellett. 

A földgázban gazdag észak-afrikai ország területét tekintve a fekete kontinens legnagyobb, 45 milliós lakosságával pedig a Dél-afrikai Köztársaság után a második legnépesebb országa.

Brítókép: Abdel-Madzsid Tebbun algériai elnök támogatói ünneplik újraválasztási győzelmét (fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.