„Ukrajnának támadnia kell az orosz területeket!”

Egy volt német diplomata a német köztelevízióban arról beszélt, hogy Ukrajna támogatása nem jótékonysági rendezvény, hanem közös európai érdek és amikor a nyugati fegyverek hatósugarát korlátozza a Nyugat, akkor fordítva ül a lovon. A beszélgetésbe egy bunkerből kapcsolták az ukrán elnök tanácsadóját is, aki szerint a háborút csak úgy lehet befejezni, ha azt Ukrajna beviszi az orosz területekre.

Forrás: Die Welt2024. 09. 20. 16:52
Egy SPZ Marder harckocsi áthajt a helyszínen az „Allied Spirit 24” hadgyakorlat alatt
Egy SPZ Marder harckocsi áthajt a helyszínen az „Allied Spirit 24” hadgyakorlat alatt Fotó: Daniel Vogl Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel Ukrajna mielőbbi támogatásához rengeteg költségvetési forrás hiányzik, a német védelmi minisztérium csaknem 400 millió eurót szeretne felszabadítani a szükséges fegyvercsomagra. A német szövetségi kormány ebből egyebek mellett lőszereket, 20 darab Marder páncélost, valamint felderítő és támadó drónokat kíván finanszírozni, amelyeket lehetőség szerint még az idén kell a harctéren hatékonyan felhasználni, írta a Die Welt. Wolfgang Ischinger volt diplomata szerint a Zelenszkijjel való találkozójukon megerősítette, hogy van egy terve, amit először az amerikai döntéshozóknak és elnökjelölteknek szeretne bemutatni.

Wolfgang Ischinger, a Müncheni Biztonsági Konferencia Alapítvány (MSC) kuratóriumának elnöke részt vesz a Berlini Zsidó Múzeum Megértéséért és Toleranciájáért díjának átadási ünnepségén
 Wolfgang Ischinger évek óta a müncheni biztonsági konferencia vezetője (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Christophe Gateau)

Az egykori diplomata elmondta, hogy a „győzelmi terv” része a nyugati fegyverrendszerekre vonatkozó lőtávkorlátozás feloldása, amellyel egyensúlyba kerülhetnének az orosz–ukrán háború erőviszonyai.

Gregor Gysi baloldali politikus azt mondta, hogy az Ukrajnának nyújtott német segélyek nem érték el a lakosság széles rétegeit, valamint azt is bírálta, hogy a szövetségi kormány nemrégiben elkötelezte magát további fegyverszállítmányok mellett.

Miért ne lehetne komolyan megvitatni a tűzszünetet és a béketárgyalásokat?

– tette fel a kérdést Gysi, aki szerint ez lenne a legjobb a háborútól szenvedő Ukrajnának is.

Németországban még nem értették meg kellőképpen, hogy rólunk van szó, nem pedig egyfajta „jótékonysági akcióról” – hangsúlyozta Ischinger, aki szerint ideje világossá tenni az orosz fél számára, hogy kilövőállásaikat és repülőtereiket megtámadják, ha onnan folytatják az ukrán polgári objektumok bombázását.

Úgy vélte, véget kell vetni a passzív politikának, és nyomás alá kell helyezni Putyint a hatótávolság-korlátozások feloldásával. „Ukrajna katonai célpontokra lő, Putyin pedig civilekre és kritikus infrastruktúrára” – foglalta össze Frank Sauer politológus.

Borítókép: Egy SPZ Marder harckocsi (Fotó: pa Picture-Alliance/AFP/Daniel Vogl)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.