Németország nem korlátozza Ukrajnát abban, hogy orosz belső területekre mérjen csapást

Olaf Scholz korábban ellenezte az Ukrajnának szállított nyugati fegyverekkel az Oroszország belső területeire irányuló csapásokat. Ez a moratórium azonban nem vonatkozik a német fegyverekre – pontosította a német nagykövetség. Berlin nem korlátozza Kijevet az Oroszország területére mélyen benyúló csapásmérésben.

Forrás: Izvesztyija2024. 09. 04. 8:44
Olaf Scholz szövetségi kancellár (SPD) részt vesz a Fronhofban rendezett koszorúzáson a solingeni városfesztiválon elkövetett késes támadás áldozatainak emlékére
Olaf Scholz szövetségi kancellár (SPD) részt vesz a Fronhofban rendezett koszorúzáson a solingeni városfesztiválon elkövetett késes támadás áldozatainak emlékére Fotó: Christoph Reichwein Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ukrajnának szállított német fegyverek az átadás pillanatában teljes mértékben Kijev tulajdonában vannak, és nincsenek korlátozások az orosz területen lévő célpontok elleni használatukra vonatkozóan, tájékoztatta az Izvesztyiját a német nagykövetség.

Ukrán segélyszolgálat dolgozói tüzet oltanak el egy gabonaraktárban az orosz támadás után Kosztantyinivkában, Ukrajnában, 2024. szeptember 3-án.
Ukrán segélyszolgálat dolgozói tüzet oltanak el egy gabonaraktárban az orosz támadás után Kosztantyinivkában, Ukrajnában, 2024. szeptember 3-án (Fotó: AFP)

A német nagykövetség így tisztázta Berlin álláspontját a nyugati fegyverek mélyen orosz területen belüli csapásokhoz való felhasználásával kapcsolatban.

A követség szerint ezt „Ukrajna eredendő önvédelmi joga indokolja a nemzetközi joggal összhangban”.

„A katonai erő alkalmazása az önvédelemhez való jog gyakorlása során nem korlátozódik a megtámadott ország területére” – tette hozzá a német diplomáciai képviselet.

Amint azt az Izvesztyija megjegyezte, a nagykövetség válasza a német nagy hatótávolságú TAURUS rakéták Kijevbe történő esetleges átszállításának kapcsán hangzott el.

Egy látogató lefényképezi a TAURUS (Target Adaptive Unitary and dispensor Robotic Ubiquity System) KEPD 350 típusú légi indítású cirkáló rakétát, amely a Berlinhez közeli Schoenefeldben, a Nemzetközi Repülési Kiállításon (ILA) a sajtóbemutatón látható júniusban (Fotó: AFP)

Olaf Scholz német kancellár korábban kizárta, hogy a TAURUS-ok Ukrajnába kerüljenek. 

Május végén aztán a német kancellár engedélyezte az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) számára, hogy német fegyverekkel csapást mérjenek Oroszországra. Steffen Hebestreit német kormányszóvivő leszögezte, hogy Kijev „a szállított fegyvereket nemzetközi jogi kötelezettségeivel összhangban használhatja”.

Volodimir Zelenszkij többször kérte nyugati partnereit, hogy engedélyezzék az Ukrajnának szállított precíziós rakétákkal a mélyen orosz területre irányuló csapásokat, a nyugati szövetségesek azonban hosszú idő óta tiltották az általuk szállított fegyverek használatát az oroszországi célpontok elleni csapásmérésre. Késő tavasszal azonban az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország enyhített a tilalmon, lehetővé téve Kijev számára, hogy a határ közelében orosz célpontokat támadjon.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszél a kijevi közös sajtótájékoztatón, 2024. augusztus 27-én
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszél a kijevi közös sajtótájékoztatón, 2024. augusztus 27-én (Fotó: AFP)

Augusztus végén Josep Borrell európai diplomáciai vezető azt mondta, hogy az EU védelmi miniszterei még nem jutottak döntésre arról, hogy közösen feloldják az Ukrajnának szállított fegyverek orosz területre irányuló csapásokhoz való felhasználására vonatkozó korlátozásokat. Ugyanakkor elmondta, hogy a tanácskozáson úgy döntöttek, hogy az egyes országok önállóan határoznak ebben a kérdésben.

Borítókép: Olaf Scholz szövetségi kancellár (SPD) részt vesz a Fronhofban rendezett koszorúzáson a solingeni városfesztiválon elkövetett késes támadás áldozatainak emlékére (Fotó: AFP)
 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.