Választásokat tartanak két kelet-németországi tartományban, Türingiában és Szászországban

A szavazóhelyiségek mindkét tartományban este hatig tartanak nyitva.

Forrás: MTI2024. 09. 01. 10:18
A monitoron Alice Weidel, az AfD Bundestag-frakciójának vezetője látható egy AfD-rendezvényen. Egy nappal a türingiai tartományi választások előtt Erfurtban zárult az AfD választási kampánya.
A monitoron Alice Weidel, az AfD Bundestag-frakciójának vezetője látható egy AfD-rendezvényen. Egy nappal a türingiai tartományi választások előtt Erfurtban zárult az AfD választási kampánya. Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A választást megelőző közvélemény-kutatások szerint a jobboldali Alternatíva Németországért párt (AfD) vezet Türingiában, Szászországban pedig szűk lemaradásban van a jobbközép Kereszténydemokrata Unió (CDU) mögött.

A választási eredmények döntik el az erőviszonyokat a türingiai és a szászországi tartományi parlamentben, amelyeknek jelentős hatalmuk van a regionális ügyekben.

Egyes felmérések szerint az Olaf Scholz német kancellár vezette Német Szociáldemokrata Párt (SPD) és fő kormánykoalíciós partnere, a Zöldek közel vannak a  mandátumszerzéshez szükséges ötszázalékos küszöbhöz. Nem áll jobban a két keleti tartományban az országos kormánykoalíció harmadik tagja, a liberális Szabad Demokraták (FDP) párt sem.

A következő országos parlamenti választások jövő szeptemberben esedékesek.

Borítókép: A monitoron Alice Weidel, az AfD Bundestag-frakciójának vezetője látható egy AfD-rendezvényen. Egy nappal a türingiai tartományi választások előtt Erfurtban zárult az AfD választási kampánya (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.