Vége: Hollandia leállítja az elutasított migránsok elszállásolását

Hollandia eddig évente mintegy harmincmillió eurót költött az elutasított migránsok elhelyezésére. Ennek most vége, a kormány 2025. január 1-jétől leállítja ezeket a kifizetéseket.

Forrás: eXXpress2024. 09. 05. 19:36
A Van der Valk szálloda, amelyet úgy alakítottak át, hogy több száz menedékkérőt fogadjon. A bíró kétszáz menedékkérő befogadását engedélyezi
A Van der Valk szálloda, amelyet úgy alakítottak át, hogy több száz menedékkérőt fogadjon. A bíró kétszáz menedékkérő befogadását engedélyezi Fotó: Rob Engelaar Forrás: ANP/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új holland kormány megszünteti az elutasított menedékkérők elszállásolásáért járó kifizetéseket, írja az eXXpress.

Marjolein Faber menekültügyi és migrációs miniszter a nyári szünet előtti heti és utolsó kormányülésre érkezik a Binnenhofba
Marjolein Faber menekültügyi és migrációs miniszter a nyári szünet előtti heti és utolsó kormányülésre érkezik a Binnenhofba (Fotó: AFP)

2025. január 1-jétől megszűnik azon elutasított menedékkérők elszállásolásához nyújtott állami hozzájárulása, akiknek már régen el kellett volna hagyniuk az országot

– jelentette be Marjolein Faber menekültügyi és migrációs miniszter. A politikus ennek kapcsán konzultált azzal az öt nagyvárossal, ahol az állami program keretében sürgősségi szállást biztosítanak.

„Én a visszatérés és nem a támogatott szállás mellett vagyok” – hangsúlyozta a Geert Wilders vezette Szabadságpárt politikusa.

Amszterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven és Groningen 2019 óta biztosítja az elutasított menedékkérőknekaz alapvető lakhatást, a városok a jövő évtől azonban csak saját költségükön gondoskodhatnak tovább ezekről a menekültekről. Amszterdam már be is jelentette, hogy még 2025-ben biztosítja ennek a költségeit.

 

Évi harmincmillió euró az elutasított menedékkérők számára

A holland kormány eddig évente mintegy 30 millió eurót költött erre a célra, amíg a migránsok vissza nem térnek származási országukba, más országba nem távoznak vagy nem kapnak tartózkodási jogot Hollandiában.

Geert Wilders a kormánynyilatkozat vitájának második ciklusában a képviselőház plenáris termében
Geert Wilders a kormánynyilatkozat vitájának második ciklusában a képviselőház plenáris termében (Fotó: ANP/AFP/Jeroen Jumelet)

Hollandiában a koalíciós pártok felszólították a kormányt, fontolja meg Szíria egyes részeinek biztonságos hellyé nyilvánítását, ahova így vissza lehetne küldeni az onnan érkező menedékkérőket. A novemberi holland választásokon győztes Szabadságpárt vezetője, Geert Wilders szeptemberben vitát kezdeményezne a javaslatról. A Hollandiába érkező legtöbb menedékkérő szíriai, és leggyakrabban ők kapnak kedvező elbírálást a kérelmet illetően.

Borítókép: A Van der Valk szálloda, amelyet úgy alakítottak át, hogy több száz menedékkérőt fogadjon. A bíró kétszáz menedékkérő befogadását engedélyezi (Fotó: ANP/AFP/Rob Engelaar)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.