Alantas vírus gyilkolt meg legkevesebb ötven tigrist és oroszlánt, remélik, az emberek nem kapták el

Két vietnámi állatkertben legalább 47 tigris és három oroszlán halálát okozta az utóbbi két hónapban a madárinfluenza – számolt be róla a helyi média. Az ország déli részén, Ho Si Minh-város közelében lévő Mango Garden Resort és a My Quynh állatkertben a hatóságok közlése szerint több mint harminc alkalmazott került közvetlen kapcsolatba a beteg állatokkal, de eddig egyiküknél sem jelentkeztek a betegség tünetei.

Forrás: MTI2024. 10. 04. 15:04
A,Pack,Of,Lionesses,Is,Resting,On,A,Stone,,Two
illusztráció Fotó: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nagymacskák halálát a H5N1 influenzavírus okozta. Az állategészségügyi minisztérium és a járványvédelmi központ által erdészek és a rendőrség bevonásával szervezett tanácskozásról tudósító Tuoi Tre hírportál szerint a betegség terjedését az elpusztult állatok tetemének megsemmisítésével is igyekeznek megakadályozni.

A Peta (People for the Ethical Treatment of Animals) nemzetközi állatvédő szervezet megdöbbenésének adott hangot az ügyben. Mint írták: a 47 tigris, három oroszlán és egy párduca halála rámutat, mekkora veszéllyel jár a vadon élő állatok fogságban tartása.

Hangsúlyozták, hogy az állatkertben tartott állatok olyan betegségeknek és stressznek vannak kiszolgáltatva, amelyeknek a természetben nem lennének tehetetlenül kitéve.

A vadon élő állatok kizsákmányolása az emberek egészségét is világszerte veszélyezteti, mert növeli egy újabb világjárvány kitörésének esélyét – fűzte hozzá a Peta.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) júliusban riasztónak nevezte a madárinfluenzás esetek számának növekedését, és sürgős regionális erőfeszítéseket sürget az ázsiai és csendes-óceáni térségben a megbetegedések elleni küzdelem érdekében.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.