Hitelközvetítést ígértek a ravasz csalók, pofátlanul megszedték magukat az aljas hazugságaikból

Vádat emeltek három, külföldi bankhitelt ígérő csalóval szemben, akik több céget károsítottak meg összesen csaknem 13 millió forinttal – tájékoztatta közleményben a Békés Vármegyei Főügyészség pénteken az MTI-t.

Forrás: MTI2024. 10. 04. 13:36
10000,Forint,Banknotes,As,A,Background,(hungarian,Forint).,King,Saint
illusztráció Fotó: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy 68 éves büntetett előéletű, különös visszaesőnek minősülő gyulai férfival, egy 69 éves büntetett előéletű kecskeméti férfival és egy 68 éves büntetlen előéletű gödöllői nővel szemben emeltek vádat. A csalók 2017–2018-ban határozták el, hogy egy szlovákiai társaság mint hitelközvetítő nevében magyar cégeknek külföldi finanszírozási lehetőségeket kínálnak projektjeik megvalósításához. A kecskeméti férfi játszotta a magánbankár szerepét, akin keresztül állításuk szerint külföldi bankoktól hitelhez juthatott az, aki befizeti a szükséges regisztrációs, tranzakciós díjat. 

A szlovák társaság valójában nem működött, a magánbankárként feltüntetett idős férfinak hitelközvetítésre nem volt sem lehetősége, sem szándéka. A csalók kizárólag a sértettek regisztrációs és tranzakciós díj címén befizetett pénzét akarták megszerezni.

Egy hódmezővásárhelyi székhelyű gazdasági társaság ügyvezetőjének – aki termőföld vásárlásához és méhcsaládok telepítéséhez keresett finanszírozási lehetőséget – 6,6 millió forintos kárt okoztak. Egy kecskeméti nőt – aki irodaház építéséhez és geotermikus erőmű építéséhez, működtetéséhez keresett forrást – csaknem 2,7 millióval rövidítettek meg. Egy cserkeszőlői székhelyű cég képviselője pedig 3,76 millió forintot fizetett ki nekik; ő a cég új zöldségtisztító és -feldolgozó üzemének létesítéséhez keresett befektetőt.

A járási ügyészség a csalókkal szemben végrehajtandó börtönbüntetésre tett javaslatot a vádiratban, és arra, hogy a bíróság kötelezze őket az okozott kár megtérítésére – írták a közleményben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.