Új kétszázasunk lesz, mutatjuk, milyen lesz az új érme

Egymillió új kétszázas érme kerül forgalomba.

Forrás: MNB2024. 10. 04. 13:08
MNB, Magyar Nemzeti Bank, Matolcsy György, forint
illusztráció
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország első alkotmányos miniszterelnöke, Batthyány Lajos vértanúságának emlékére a kétszáz forintos forgalmi érme emlékváltozatát bocsátja ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A különleges pénzérme egymillió példányban kerül forgalomba.

Forrás: MNB

A kétszáz forintos forgalmiérme-emlékváltozatok névértékes oldala megegyezik a jelenleg forgalomban lévő érmék címletoldalával, a tematikus oldalon azonban a megszokott Lánchíd-ábrázolás helyett lent, a peremig kifutóan gróf Batthyány Lajos mellképe látható, amely Barabás Miklós olajfestménye alapján készült. A feliratokat fent, két vízszintes sorban Batthyány Lajos kivégzésének időpontját jelölő „† 1849. OKTÓBER 6.” felirat választja el egymástól.

Batthyány Lajos gróf a reformországgyűlések és az 1848-as polgári forradalom legnagyobb alakjai közé tartozik gróf Széchenyi István, Kossuth Lajos és Deák Ferenc mellett. Víziója a modern, polgáriasodott Magyarország megteremtése volt, 1848 áprilisában nevezték ki az első felelős kormány miniszterelnökének. 

Batthyány Lajost koholt, koncepciós vádak alapján végezték ki 1849. október 6-án Pesten, egy napon a tizenhárom aradi mártír honvéd tábornokkal.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.