Az amerikai elnökválasztás a közel-keleti helyzetre is hatással lesz

A II. International Pro-Israel Summit negyedik kerekasztal-beszélgetése az Izrael és Amerika közötti kapcsolatról szólt, amelyet nagyban befolyásol majd a novemberi elnökválasztás eredménye a tengerentúlon. A beszélgetésen Carla Sands az Amerikai Egyesült Államok korábbi dániai nagykövete, David Aaronson, az Izrael Ábrahám Megállapodások Békeintézetének igazgatóhelyettese és Robert C. Castel, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója vett részt.

2024. 10. 01. 16:14
A II. International Pro-Israel Summit negyedik kerekasztal-beszélgetése
A II. International Pro-Israel Summit negyedik kerekasztal-beszélgetése Forrás: Alapjogokért Központ
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

David Aaronson véleménye szerint a világ sokkal veszélyesebb lett az elmúlt időszakban, ezért kiemelten nagy jelentősége van annak, hogy ki nyeri majd az amerikai elnökválasztást.

Az elmúlt négy év az erőviszonyok eltolódásáról szólt, nekünk viszont erős Amerikai Egyesült Államokra van szükségünk, hogy a kapcsolataink is erősek maradjanak

– mondta David Aaronson. Carla Sands ennek kapcsán rámutatott, hogy a Biden-kormányzat számos alkalommal magára hagyta Izraelt az elmúlt időszakban, valamint Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökre is nyomást próbált gyakorolni. Eközben Donald Trump volt amerikai elnök a legnagyobb Izrael–párti elnöknek bizonyult azokban az években, amíg hivatalban volt. 

Jimmy Carter elnök óta mindegyik vezetőnk megígérte, hogy a nagykövetségüket áthelyezi Jeruzsálembe, csak Donald Trump tudta megvalósítani ezt

– emelte ki Carla Sands. Robert C. Castel biztonságpolitikai tanácsadó pedig Izrael és az Amerikai Egyesült Államok jelenlegi kapcsolatát Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esetéhez hasonlította. Elmondása szerint az amerikai adminisztrációnak „több személyisége van”, ami megnehezíti a szövetségesek munkáját. 

A meghívottak az Ábrahám-megállapodásokra is kitértek. Ezek azokat a kétoldalú megállapodásokat takarják, amelyeket Izrael kötött arab országokkal a kapcsolataik normalizálására. David Aaronson szerint ezek a megállapodások „ki fogják állni az idő próbáját” és miután a konfliktus megoldódik a Közel-Keleten, ezek a paktumok fogják garantálni a békét. 

Borítókép: A II. International Pro-Israel Summit negyedik kerekasztal-beszélgetése (Forrás: Alapjogokért Központ) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.