Sztáray Péter: Magyarország kiáll Izrael mellett

„A tavalyi konferenciánk egy Izrael melletti kiállás volt, és tulajdonképpen a mai rendezvény is az” – mondta Sztáray Péter a Külgazdasági- és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért és energiapolitikáért felelős államtitkára

2024. 10. 01. 18:24
Sztáray Péter
Sztáray Péter Forrás: Alapjogokért Központ
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért és energiapolitikáért felelős államtitkára zárta a II. International Pro-Israel Summit konferenciát, amelyet az Alapjogokért Központ szervezett Budapesten. Beszédében elmondta, hogy nagy megtiszteltetés számára, hogy részt vehet ezen a rendezvényen, amely már a második ilyen jellegű esemény hazánkban.

Egy évvel ezelőtt, amikor a konferencia ötlete megszületett, az volt a terv, hogy az Ábrahám-megállapodások harmadik évfordulóját ünnepeljük meg és áttekintsük azt, hogy milyen eredmények születtek. Úgy alakult, hogy közbejött október 7.

– mondta Sztáray Péter, majd úgy folytatta:

Ez egy tragikus nap, ami egyesek szerint második holokausztként értelmezhető, és mindent megváltoztatott.

Elmondása szerint fontos, hogy a köztudatban éljen az október 7-i események emléke, mivel azon a napon egy új korszak kezdődött: egy új Izraellel szembeni globális fellépés, az antiszemitizmus új hulláma. A konferencia fő üzenetének Magyarország kiállását nevezte meg Izrael mellett. 

Egy nagyon szoros kapcsolatot alakítottunk ki a két ország között, ami egyébként kormányokon átívelő. De nyilván most egy nagyon szoros ideológiai politikai közösség is van a két kormány között

– emelte ki. Megjegyezte, hogy ez a szövetség a két ország között kiterjed a politikai, gazdasági kapcsolatokra, a kultúrára, az emberek közti gazdasági együttműködésre, és más területekre egyaránt. Többek között idén lett elfogadva egy antiszemitizmus elleni 100 oldalas stratégia is. Elmondása szerint a második pillére ennek a politikának, a hazai zsidóságnak a támogatása.

A következő pillér, amiről mindenképp meg kell emlékeznünk, hogy Magyarország aktívan fellép a nemzetközi szervezetekben Izrael mellett. Egy sor olyan döntésjavaslat kerül ezekben a nemzetközi szervezetekben napirendre, amelyek elfogultak vagy kifejezetten ellenségesek Izraellel szemben 

– mondta Sztáray Péter. Végezetül kiemelte a soros magyar elnökséget – amely szintén eszköz az antiszemitizmussal szembeni harcban –, amely a zsidó örökség megóvását és a zsidó életet támogatja. 

Borítókép: Sztáray Péter (Forrás: Alapjogokért Központ) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.