Ukrajnában a korrupció a legnagyobb gond még a védelmi miniszter szerint is

Rusztem Umerov, Ukrajna védelmi minisztere egy amerikai lapnak adott átfogó interjúban ismertette Ukrajna stratégiáját, amely a háború befejezését és Oroszország tárgyalóasztalhoz kényszerítését célozza. Umerov arról is beszélt, hogy a katonai beszerzés terén a legnagyobb gond a korrupció.

Forrás: The Washington Post2024. 10. 21. 16:08
Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter a párizsi Elysée-palotában 2024. október 10-én
Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter a párizsi Elysée-palotában 2024. október 10-én Fotó: Andrea Savorani Neri Forrás: NurPhoto/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy közeleg az Egyesült Államokban az elnökválasztás időpontja, Ukrajna egyre jobban aggódik, mivel az USA támogatása kulcsfontosságú a háborúban. Umerov részletezte Volodimir Zelenszkij elnök „győzelmi tervét”, amelynek egyik kulcsfontosságú eleme, hogy Ukrajna gyors meghívást kér a NATO-ba a háború lezárása után. A terv másik része Ukrajna védelmét célozza, a harmadik pedig az „elrettentés”, amely mélyebb csapásokat jelentene orosz területen lévő katonai célpontokra, hogy megakadályozzák a civilek és az ukrán infrastruktúra elleni támadásokat, írta a The Washington Post.

Joe Biden amerikai elnök 2024. szeptember 26-án találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel a washingtoni Fehér Ház Ovális Irodájában
Joe Biden amerikai elnök 2024. szeptember 26-án találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel a washingtoni Fehér Ház Ovális Irodájában (Fotó: AFP/Saul Loeb)

A krími tatár származású Umerov – akinek kiváló kapcsolatai vannak olyan muszlim országokkal, mint Törökország, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek – már a háború első hónapjaiban is hatékonyan tárgyalt Oroszországgal, ami bizonyos humanitárius eredményeket hozott, például a 2022-es gabonaexport megállapodását és hadifoglyok cseréjét. Az üzleti világból érkezett, és korábban közvetített Oroszország, a Közel-Kelet és az Egyesült Államok között. 

Bár Umerovot némi kritika éri Ukrajnában, különösen, amiért támogatta a fiatalok nagyobb mértékű besorozását, az amerikai Biden-kormányzat szerint „rendszert és kifinomultságot” hozott az ukrán védelmi tervezésbe, írja az amerikai lap.

Rusztem Umerov ukrajnai védelmi miniszter a japán védelmi miniszterrel tárgyal
Rusztem Umerov ukrajnai védelmi miniszter a japán védelmi miniszterrel tárgyal (Fotó: AFP/Tiziana Fabi)

Rusztem Umerov a védelmi minisztérium egyik gyenge pontjának nevezte a korrupciót a katonai beszerzések terén, és ennek kapcsán szó esett a katonai hírszerzés vezetője, Kirilo Budanov alá tartozó Special Techno Export (STE) nevű beszerzési cégről, amelyet pénzmosási botrányokkal hoztak összefüggésbe. Umerov elmondta, hogy kezdeményezett egy auditot a cégnél, és végül a minisztérium közvetlen ellenőrzése alá helyezte.

Emellett azt tanácsolta Budanovnak, hogy inkább a hírszerzéssel foglalkozzon, mintsem a beszerzésekkel.

Umerov cáfolta azokat a pletykákat, amelyek szerint Budanovot elmozdíthatják, és kijelentette, hogy a népszerű tábornok a helyén marad.

Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés főnöke
Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés főnöke (Fotó:NurPhoto/AFP/Maxym Marusenko)

A védelmi miniszter azon dolgozik, hogy csökkentse a hadsereg beszerzési korrupcióját, és növelje a munkaerőt. Ennek érdekében új törvényt vezetett be, amely ötmillió ukrán regisztrációját eredményezte a katonai szolgálatra.

A legégetőbb kérdés most Ukrajnának, hogy gyors meghívást kapjon a NATO-ba, amely stabil alapot adhat a jövőbeni tárgyalásokhoz. Umerov kijelentette, hogy elsőként a meghívást szeretnék elérni, a részletek kidolgozása későbbi kérdés.

Borítókép: Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter a párizsi Elysée-palotában 2024. október 10-én (Fotó: NurPhoto/AFP/Andrea Savorani Neri)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.