Zelenszkij béketerv helyett eszkalációs tervet mutatott be

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a napokban mutatta be győzelmi tervét, amely széles elégedetlenséget váltott ki a nemzetközi szereplők körében. Öt pontban és három titkos záradékban fejtette ki a terv elemeit. NATO-csatlakozás, a front visszatolása orosz területre, a támadó fél elrettentése, ásványkincsek kiaknázása, valamint a háború után a katonaság megerősítése, ezekre épül Zelenszkij terve, amely nem a béke, hanem az eszkaláció irányába mutat. Koskovics Zoltánt, az Alapjogokért Központ geopolitikai elemzőjét kérdeztük.

2024. 10. 19. 6:17
Volodomir Zelenszkij ukrán elnök
Volodomir Zelenszkij ukrán elnök Fotó: NurPhoto via AFP Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amíg a háború tart, Ukrajna nem csatlakozhat a NATO-hoz. Sok más ok mellett ezért is lenne kiemelten fontos érdeke Ukrajnának, hogy az orosz–ukrán háború véget érjen. Sajnos Volodimir Zelenszkij győzelmi terve nem erről, hanem az eszkalációról szól – fejtette ki Koskovics Zoltán.

Egy tényleges nukleáris robbanófej előállítása éveket venne igénybe, és Moszkva minden rendelkezésére álló eszközzel megakadályozná. Úgynevezett „piszkos” bombákat technológiai értelemben képesek létrehozni, ám ezek is bevethetetlen fegyverek, 

mivel használatuk azonnali orosz atomcsapást vonna maga után. Ráadásul úgy, hogy Kijev még a nyugati szövetségesei támogatását is elveszítené – hangsúlyozta.

Majd elmondta, hagyományos elrettentés kétféleképpen képzelhető el. Vagy csatlakoznak a NATO-hoz, ami igen valószínűtlennek tűnik, vagy olyan biztonsági garanciákat kapnak, mint Izrael, ami egyet jelent a védelmi potenciáljuk jelentős megerősítésével. Modern nyugati fegyverrendszereket kell kiépíteniük és feltölteniük a lőszerkészleteiket.  

Mindez akkor is éveket vesz igénybe, ha az európai országok és az Egyesült Államok hajlandónak mutatkozik arra, hogy ezeket átadja – amire nincs semmi garancia. Természetesen a fentiekhez először minimum a konfliktus befagyasztása kell – húzta alá az Alapjogokért Központ szakértője.

A legbiztosabb garanciát az jelentené Ukrajna számára, ha képes lenne megkötni egy fenntartható békét Oroszországgal, ami mindkét országot abban teszi érdekeltté, hogy megőrizzék azt. Erre viszont Zelenszkij és kormánya politikai és diplomáciai okokból képtelen.

Kritikus fontosságú fémek milliárd dollár értékben fordulnak elő Ukrajnában. Ezek különösen az urán, titán, lítium, grafit és más stratégiai és stratégiailag értékes erőforrások. Ezzel kapcsolatos kérdésünkre Koskovics Zoltán elmondta, hogy Ukrajna valóban számottevő ásványkincstartalékokkal rendelkezik. Ezek jelentős része az oroszok által megszállt területeken található, de ritka földfémekből és titánból vannak lelőhelyek bőven a frontvonaltól távol is. Lindsey Graham amerikai szenátor, Kijev háborús erőfeszítéseinek egyik leghevesebb washingtoni támogatója idén nyáron úgy fogalmazott, hogy

Ukrajna több ezermilliárd dollár értékű létfontosságú ásványkinccsel rendelkezik. Vlagyimir Putyin nem férhet hozzá ezekhez az erőforrásokhoz, mert megosztaná Kínával.

Egyértelmű tehát, hogy nyugati részről nem csupán a magasztos elvek és értékek táplálják Kijev támogatását – fejtette ki Koskovics Zoltán

– Ez nem egy győzelmi terv, hanem egy eszkalációs terv, amely az Egyesült Államokat és Európát arra szólítja fel, hogy csatlakozzanak nyíltan a háborúhoz. Ennek azonban elenyésző a valószínűsége. Ha ez mégis megtörténne, az egyenértékű lenne a harmadik világháború kitörésével. Egy ilyen világégésben Ukrajna lenne az első ország, amely megsemmisül – tette hozzá az Alapjogokért Központ geopolitikai elemzője.

Borítókép: Volodomir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.