Égő barikádok és Greta Thunberg a Hamász által elkövetett mészárlás évfordulóján

A Hamász Izrael elleni támadásának első évfordulója erőszakhoz és brutális gyűlölethez vezetett a berlini éjszakában. Arab migránsok és baloldali radikálisok gyújtogattak és támadtak rendőrökre. A zavargások emblematikus arca a klímaaktivista Greta Thunberg volt.

Forrás: Junge Freiheit2024. 10. 08. 9:13
Greta Thunberg svéd aktivista részt vesz a „Szolidaritás Palesztinával” szlogennel rendezett Izrael-ellenes tüntetésen a Hamász Izrael elleni támadásának évfordulóján a berlini kreuzbergi Südsternnél (Fotó: AFP)
Greta Thunberg svéd aktivista részt vesz a „Szolidaritás Palesztinával” szlogennel rendezett Izrael-ellenes tüntetésen a Hamász Izrael elleni támadásának évfordulóján a berlini kreuzbergi Südsternnél (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október 7-én éjszaka Németország számos városában, különösen Berlin utcáin zavargások törtek ki. Baloldali szélsőségesek és arabok rendőrökre támadtak és tüzeket gyújtottak a Hamász Izrael elleni támadásának évfordulója alkalmából, írta a Junge Freiheit.

A tüntető tömeg Izrael-ellenes jelszavakat kiabált. Az erőszak, amely már az előző napokban elkezdődött a német városokban, csak tovább folytatódott. Kezdetben négyszázan tüntettek hétfő délután. A rendőrség már itt is a hatóság elleni támadásokra panaszkodott. A palesztinbarátok rugdosták és ütötték a rendőröket, és üvegekkel dobálták őket.

Greta Thunberg, az éghajlatváltozás elleni mozgalom aktivistája is részt vett az erőszakos tiltakozásban, amelyben újságírókat is megfenyegettek. A demonstráció néhány órával később a pár száz méterre lévő neuköllni Sonnenallee-ben eszkalálódott, amely ma a klánbűnözés fellegvára. Éjszaka itt autógumikat égettek. A migránsok pirotechnikai eszközökkel lőttek a rendőrökre. A képek hasonlítottak a 2022/23-as szilveszter éjszakájára, amikor a mentőszolgálatokat és a rendőröket tömeges támadások érték.

Essenben is Izrael-ellenes tüntetők palackokkal dobálózva támadtak rendőrökre, legalább egy rendőrt megsebesítve. Letartóztatásokra került sor Frankfurtban is, ahol egy eredetileg betiltott tüntetést egy feljelentést követően engedélyezték, valamint Stuttgartban is.

A berlini Kaiser Wilhelm Emléktemplomban Frank-Walter Steinmeiner államfő a Hamász egy évvel ezelőtti bestiális támadásának több mint 1200 izraeli áldozatára emlékezett.

Közben gépfegyverrel felfegyverzett mesterlövészek őrizték a zsidó közösségi központot, ahol ökumenikus megemlékezés zajlott. A Brandenburgi kaput az évforduló alkalmából Izrael zászlajával világították ki. A zászlót a több száz túsz szabadon bocsátását szimbolizáló szavak kísérték: „Hozzák haza őket most”.

Borítókép: Greta Thunberg svéd aktivista részt vesz a „Szolidaritás Palesztinával” szlogennel rendezett Izrael-ellenes tüntetésen a Hamász Izrael elleni támadásának évfordulóján a berlini kreuzbergi Südsternnél (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Christoph Soeder)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.