Európa és Oroszország között billeg Moldova

Meglepően szoros népszavazási eredmény született a Moldovai Köztársaságban az Európai Unióhoz való csatlakozásról, csupán néhány ezren szavaztak többen az igenre, mint a nemre. A vasárnapi, moldovai referendumon csak a külföldről érkező szavazatok hozták meg a fordulatot, így 51-49-es arányban győztek az igenek.

Two women vote during the presidential elections and a referendum on joining the European Union, at a polling station in the village Hirbovat on October 20, 2024. Moldova faces a decisive choice in the October 20, 2024 presidential elections and referendum on joining the European Union, held under the shadow of war in neighbouring Ukraine. (Photo by Daniel MIHAILESCU / AFP)
Választók a népszavazáson Moldovában Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A választóknak arra a kérdésre kellett válaszolniuk, hogy „támogatja-e a Moldovai Köztársaság alkotmányának módosítását az Európai Unióhoz való csatlakozás érdekében?” Az alkotmánymódosításról is döntő népszavazást a hivatalban lévő államelnök, Maia Sandu pártja, az Akció és Szolidaritás Párt (PAS) kezdeményezte.

A referendummal egyidejűleg elnökválasztást is tartottak a Moldovai Köztársaságban. 

A második elnöki mandátumára pályázó Maia Sandu magabiztosan nyerte a megmérettetés első fordulóját, 42 százalékos eredményt ért el, s a döntő menetben Alexandr Stoianoglo szocialista jelölttel mérkőzik meg. 

Az Oroszországgal, de az Európai Unióval is szoros kapcsolatokat szorgalmazó politikus több mint 26 százalékkal végzett a második helyen. 

Maia Sandu a népszavazáson
Fotó: AFP

Barabás T. János, a Magyar Külügyi Intézet (MKI) vezető elemzője a Magyar Nemzetnek elmondta: a szoros eredmény a kiegyensúlyozott és feszült belpolitikai helyzetet jelzi, s ez fogja jellemezni a két hét múlva esedékes második elnökválasztási fordulót is. 

Maia Sanduék elszámították magukat. Biztosra vették az EU-tagságról szól referendum sikerét, és azt politikájuk támogatásának szánták. Kampányuk alig lépett túl a főváros, Chisinau határain, és a nagyobb médiumokra összpontosították üzeneteiket, elhanyagolva a vidéket. Kiderült, a romániai pénzelésű NGO-k, amelyek a közvélemény-kutatások nagy részét végezték, inkább csak propagandának szánták jelentéseiket, abból a célból, hogy a bizonytalanokat befolyásolják

– fogalmazott a szakértő. Hozzátette: a szoros eredmény oka az orosz ellenkampány is, Maia Sandu államfő nyilatkozata szerint számos Moldovában működő orosz ügynök osztott pénzt választóknak, politikusoknak az eredmény befolyásolása érdekében. 

Lehet-e alkotmányt módosítani, amikor ilyen nyilvánvaló a megosztottság az uniós irányt illetően? – kérdeztük az elemzőt. Mint mondta: 

moldovai forrásai szerint a népszavazás szoros végeredménye ellenére lesz EU-párti alkotmánymódosítás, hiszen a parlamentben biztos, 62 százalékos többsége van a kormányzó PAS pártnak, a kormányzat pedig igyekszik minél hamarabb háttérbe tolni az oroszbarát tábort. 

„Jövőre parlamenti választások lesznek, addig is minimalizálni igyekeznek Moszkva befolyását” – tette hozzá Barabás T. János. . 

Arra vonatkozó kérdésünkre, hogy Maia Sandu győz-e az elnökválasztás második fordulójában, a szakértő úgyszintén moldovai elemző forrásaira hivatkozva azt mondta, szoros eredmény várható, jelenleg megjósolhatatlan a végkifejlet. „Maia Sandu ugyan nagy előnyre tett szert, de kihívóját, az oroszbarát Alexandr Stoianoglót fogja támogatni a többi, főleg ellenzéki elnökjelölt, így Irina Vlah és Victori Furtuna asszonyok is. A kiszámíthatatlanságot növelni fogják a külföldi hatalmak befolyásolási kísérletei, lásd az orosz szóvivő hétfői nyilatkozatát, amely csalással vádolja a moldovai választások lebonyolítóit” – hangsúlyozta az MKI vezető elemzője. 

Ami a 13 százalékos eredménnyel a harmadik helyen végzett Renato Usatait illeti, Barabás T. János arra emlékeztetett, hogy szavazótábora inkább moldovai nacionalista és nem orosz- vagy Nyugat-barát, így az őrá voksolók várhatóan megoszlanak Sandu s Stoianoglo között, inkább az utóbbi javára. 

Borítókép: Választók a népszavazáson Moldovában (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.