Gyújtópalackokkal támadtak a tüntetők Albániában + videó

Utcai összecsapások törtek ki az albán fővárosban Edi Rama miniszterelnök politikája elleni tüntetéseken. A demonstrálók egyebek mellett az ellenzék háttérbe szorításával vádolják a kormányt.

Forrás: Origó2024. 10. 08. 10:45
Az emberek összegyűltek a Miniszterelnökség épülete előtt a kormányellenes tüntetésre, amelyet a fő ellenzéki Demokrata Párt (PD) felhívására szerveztek Albánia fővárosában, Tiranában 2024. október 7-én
Az emberek összegyűltek a Miniszterelnökség épülete előtt a kormányellenes tüntetésre, amelyet a fő ellenzéki Demokrata Párt (PD) felhívására szerveztek Albánia fővárosában, Tiranában 2024. október 7-én Fotó: Olsi Shehu Forrás: Anadolu/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyos zavargások törtek ki az albán fővárosban, Tiranában. Több ezer ellenzéki tüntető utcai harcokat vívott a rendőrséggel, és Molotov-koktélokat dobáltak a kormányépületekre, miközben a biztonsági erők könnygázt vetettek be a tömeg feloszlatására, írta a Tagesschau.

Edi Rama miniszterelnök hivatala és a Szocialista Párt székháza előtt összecsapások törtek ki, a tüntetők Molotov-koktélokkal felgyújtottak egy Rama-plakátot. A zavargások a belügyminisztérium és a szintén kormánypárti tiranai polgármester irodája előtti területre is átterjedtek. A tüntetők és a biztonsági erők között további összetűzésekre került sor. A rendőrség közlése szerint tíz rendőr megsérült.

A tüntetők korrupcióval, választási csalással, az igazságszolgáltatás befolyásolásával és az ellenzék elhallgattatására tett kísérlettel vádolták a miniszterelnököt és a kormányzó Szocialista Pártot, írta az Origó.

Házi őrizetben az ellenzéki vezető

A tüntetők az ellenzéki vezető és volt kormányfő, Sali Berisha házi őrizetbe vétele ellen is tiltakoztak, akit korrupcióval vádoltak meg miniszterelnöki tevékenysége idején. Berisha pártja, a Demokrata Párt a múlt héten a parlament előtt tiltakozott, miután egy tagját rágalmazásért elítélték és bebörtönözték. Ervin Salianji fellebbezett az ítélet ellen az ország legfelsőbb bíróságánál, és a jelenlegi kormánnyal szemben álló Demokrata Párt is követeli Berisha házi őrizetből való szabadon bocsátását.

A volt miniszterelnök az ellene indított vizsgálatot és a letartóztatását Rama miniszterelnök politikai nyomásgyakorlásának nevezte.

Borítókép: Az emberek összegyűltek a miniszterelnökség épülete előtt a kormányellenes tüntetésre, amelyet a fő ellenzéki Demokrata Párt (PD) felhívására szerveztek Albánia fővárosában, Tiranában 2024. október 7-én (Fotó: Anadolu/AFP/Olsi Shehu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.