Hat nem közül választhatnak a szülők, amikor óvodába indítják gyermeküket

A grazi óvodákban a fiú és lány mellett a „különböző”, az „inter”, a „nyitott” és „nem meghatározott” is választható.

Forrás: eXXpress2024. 10. 13. 6:37
Illusztráció Gyermekek játszanak egy osztrák óvodában
Illusztráció Gyermekek játszanak egy osztrák óvodában Fotó: Herbert Neubauer Forrás: APA-PictureDesk/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 A 2022 óta hatályos rendelet sok szülőnél értetlenséget vált ki, és heves vitákat okoz – olvasható a Kronen Zeitung című lapban. Kurt Hohensinner városi tanácsos is bírálta a rendeletet, és „teljesen helytelennek” nevezte, írta az eXXpress.

A néppárti politikus szerint biológiailag csak két nem létezik, és az óvodákban nincs szükség ilyen megkülönböztetésekre.

„Ennek a nemi kérdésnek nincs jelentősége ilyen korai életkorban” – mondta Hohensinner

(Forrás: Kurt Hohensinner/Facebook)

A grazi önkormányzat azonban megvédi az intézkedést, és az Alkotmánybíróság 2018-as ítéletére hivatkozik, amely szükségessé tette az anyakönyvi nyilvántartás módosítását. Ezeket a módosításokat minden önkormányzati formanyomtatványban kötelezővé tették.

Az önkormányzati hivatal vezetője, Helmut Schmalenberg is azt hangsúlyozta, hogy a rendelet összhangban van a jogszabályi előírásokkal. Emellett a „nincs tájékoztatás” opciót azért biztosítják, hogy a többi lehetőséggel nem azonosuló szülőknek alternatívát kínáljanak.

A szülők egyébként még nem éltek a nemek „szabad megválasztásának” lehetőségével. A „fiú” vagy a „lány” lehetőségen kívül egyetlenegyet sem jelöltek meg.

Borítókép: Illusztráció. Gyermekek játszanak egy osztrák óvodában (Fotó: APA-PictureDesk/AFP/ Herbert Neubauer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.