Húsevő baktérium pusztít a Helene hurrikán után

Florida a baktériumok robbanásszerű terjedésével küzd. A húsevő baktérium megbetegedések száma új rekordot döntött az amerikai államban a Helene és a Milton hurrikánok után.

Forrás: New York Post2024. 10. 23. 13:59
Vibrio vulnificus baktérium, számítógépes illusztráció. Ez a Gram-negatív pálcika alakú mozgékony baktérium a tengervízben található
Vibrio vulnificus baktérium, számítógépes illusztráció. Ez a Gram-negatív pálcika alakú mozgékony baktérium a tengervízben található Fotó: Kateryna Kon Forrás: Science Photo Library/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Helene és a Milton hurrikánok után hátrahagyott árvizek tökéletes táptalajai mindenféle baktériumnak, amelyek megbetegíthetik az embereket. Ezek egyike a Vibrio vulnificus, amely a húsevő baktérium egy olyan formájá, amely a floridai egészségügyi hatóságok szerint 2024-ben már 13 emberéletet követelt – írja a New York Post.

Idén eddig 76 ilyen megbetegedést jelentettek az államban, ami máris meghaladja a 2022-ben észlelt 74 esetet, azután, hogy akkor a Ian hurrikán és más nagy viharok sújtották az államot.

A floridai egészségügyi minisztérium felszólította a lakosokat, hogy a viharok után lehetőség szerint kerüljék az árvízzel való érintkezést. Arra figyelmeztettek, hogy a nyílt seb különösen érzékeny az olyan baktériumokra, mint a húsevő baktérium. 

„A meleg tengerparti vizekben gyakran előforduló Vibrio baktériumok betegséget okozhatnak, ha lenyelik őket vagy ha nyílt sebekbe kerül a szennyezett víz” – közölte a minisztérium.

 

Emberek eveznek a floridai South Daytona egyik elárasztott utcáján a Milton hurrikán 2024. október 11-i áthaladását követően
Emberek eveznek a floridai South Daytona egyik elárasztott utcáján a Milton hurrikán 2024. október 11-i áthaladását követően (Fotó: AFP/Miguel J. Rodriguez Carrillo)

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint szeptemberben, még a Helene hurrikán előtt mindössze hat Vibrio-esetet jelentettek, de az azóta eltelt napokban és hetekben 38-ra emelkedett a számuk. Az Egyesült Államokban évente körülbelül 200-250 húsevő baktérium okozta betegséget jelentenek, és a fertőzöttek közül minden ötödik meghal.

A fertőzés tünetei lehetnek hasmenés, gyomorgörcs, hányinger, láz és hányás, láz, hidegrázás, hólyagokra emlékeztető bőrelváltozások és veszélyesen alacsony vérnyomás a véráram útján fertőzöttek esetében.

Borítókép: Vibrio vulnificus baktérium, számítógépes illusztráció. Ez a Gram-negatív pálcika alakú mozgékony baktérium a tengervízben található (Fotó: Science Photo Library/AFP/Kateryna Kon)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.