Végigsöpört a hurrikán Floridán + videó + galéria

Már legalább hat halálos áldozatról számoltak be, miután a Milton hurrikán végigszántotta Floridát.

2024. 10. 10. 20:47
Marie Cook reacts to the damage to her home in the Binks Estates community after a tornado formed by Hurricane Milton touched down
A Milton hurrikán pusztítása Fotó: BILL INGRAM/THE PALM BEACH POST
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a Milton hurrikán csütörtökön az Atlanti-óceánba torkollott, miután végigszántotta Floridát, ahol tornádókat okozott, majd heves viharokat hagyott maga után. 

Már legalább hat halálos áldozatról számoltak be, hárommillió ember maradt áram nélkül, és súlyosbította az alig két hete érkezett Helene hurrikán pusztítását. 

A viharrendszer az utolsó órákban dél felé haladt, és 3-as kategóriájú viharként szerdán késő este ért partot Siesta Key-nél, Tampától mintegy 112 kilométerre délre. A károk széles körűek voltak, és a vízszint még napokig emelkedhet, de Ron DeSantis kormányzó szerint ez nem a „legrosszabb forgatókönyv”.

A Tampa számára halálos viharhullám, amelytől tartottak, nem következett be, bár a kormányzó szerint a vihar egyes területeken akár 45 centiméternyi esőt is hozott. 

„A nap előrehaladtával jobban fel tudjuk mérni a károk mértékét” – mondta DeSantis. Mint mondta: 

Van még tennivalónk, de mindenképpen túl fogunk jutni rajta.

Helyi idő szerint csütörtök hajnalban még mindig viharjelzés volt érvényben Florida keleti-középső partvidékének nagy részén és északon, Georgiáig. Trópusi vihar figyelmeztetés volt érvényben a partok mentén egészen Dél-Karolináig. 

A vihar sújtotta Hillsborough, Pinellas, Sarasota és Lee floridai megyék tisztviselői 

arra szólították fel az embereket, hogy maradjanak otthon, és figyelmeztettek a leszakadt villanyvezetékekre, az utakra dőlt fákra, a lezárt hidakra és az áradásokra.

„Majd értesítjük önöket, ha már biztonságosan kijöhetnek” – közölte Chad Chronister, a Tampának otthont adó Hillsborough megye seriffje a Facebookon.

A Tampától beljebb fekvő Plant Cityben az áradás „teljesen elképesztő” volt Bill McDaniel városvezető szerint. 

A mentőalakulatok 35 embert mentettek ki az éjszaka folyamán.

A vihar miatt Florida nagy részén kiesett az áramszolgáltatás, több mint 3,4 millió otthon és vállalkozás maradt áram nélkül a poweroutage.us honlap szerint, amely a közüzemi jelentéseket követi nyomon.

A Tropicana Field, a Tampa Bay Rays baseballcsapat otthona St. Petersburgban, tetőszerkezetét a heves szél darabokra tépte. 

A pályán törmelék hevert, de sérültekről nem érkezett jelentés. A vihar előtt az elsősegélynyújtókat egy ottani felvonulási területről szállították el.

A St. Petersburg-i lakosok arról is beszámoltak, hogy a vezetékes vízszolgáltatás sem működött, miután egy vízvezeték-szakadás miatt a város leállította a szolgáltatást. 

Állami tisztviselők közölték, hogy az éjszaka folyamán több mint 40 mentést hajtottak végre, és a csapatok csütörtökön egyes területeken házról házra járnak majd. 

Tampában a rendőrség közölte, hogy tizenöt embert mentettek ki egy kidőlt fa által megrongált egyemeletes házból.

Borítókép: A Milton hurrikán pusztítása (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.