Itt a bizonyíték: észak-koreai csapatok csatlakozhatnak az oroszokhoz

Az ukrán kormány friss jelentése szerint Észak-Korea több mint tízezer katonát készít fel arra, hogy csatlakozzanak az orosz haderőhöz az Ukrajna elleni invázió során. Az Ukrajna Stratégiai Kommunikációs és Információbiztonsági Központja által közzétett videó bizonyítékként szolgál, amelyen észak-koreai katonák láthatóak az Oroszország távol-keleti Primorje régiójában található Szergejevszki kiképzőtáborban, amint felszerelést vesznek át.

2024. 10. 21. 20:03
Vladimir Putin és Kim Jong Un képei egy állami épület homlokzatán Fotó: AFP Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A videón kívül az ukrán katonai hírszerzés vezetője, Kyrylo Budanov hangsúlyozta, hogy az első, 2600 fős csapatot Kurszk megyébe tervezik telepíteni, ahol Ukrajna augusztusban katonai akciót folytatott. Budanov hozzátette, hogy a következő hónap elejére várhatóan mintegy 11 ezer észak-koreai katona áll harcra készen Ukrajnában.

Dél-Korea nemzeti hírszerző szolgálatának jelentése is alátámasztja az értesüléseket, miszerint Észak-Korea 1500 katonát küldött már a csendes-óceáni Vlagyivosztokba október 8-a és 13-a között, további csapatok pedig hamarosan érkeznek.

A Washington D.C.-ben működő Institute for the Study of War megjegyezte, hogy az ukrán és orosz források által megerősített jelentések és a videó összhangban áll az észak-koreai csapatok orosz telepítéséről szóló hírekkel, bár önállóan nem támasztják alá a katonaság jelenlétét.

Oroszország az állításokat álhíreknek minősítette.

Az események ugyanakkor komoly nemzetközi reakciót váltottak ki. Mick Ryan, ausztrál nyugalmazott vezérezredes, véleménycikkében felvetette, hogy az USA-nak és a NATO-nak fontolóra kellene vennie Ukrajna feletti lég- és rakétavédelmi ernyő biztosítását, hogy elkerüljék a háború további eszkalációját.

Mike Turner amerikai képviselő levelet intézett Joe Biden elnökhöz, sürgetve, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei határozottan és gyorsan reagáljanak az észak-koreai csapatmozgásokkal kapcsolatos riasztó fejleményekre, hogy elkerüljék a konfliktus szélesedését.

A nemzetközi közösség figyelemmel kíséri az események alakulását, és növekvő nyomást szeretne helyezni Moszkvára és Phenjanra az esetleges háborús lépések miatt. 

Borítókép: Vlagyimir Putyin és Kim Dzsong Un képei egy állami épület homlokzatán (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.