Itt az osztrák valóság, a minimáljövedelemben részesülők 62 százaléka külföldi

A minimáljövedelem-rendszere több száz millió euróval terheli meg a bécsi költségvetést. Az adatokból az látszik, hogy ebből leginkább az osztrák útlevéllel nem rendelkező emberek részesülnek, akik a munkaerőpiacon sem jelennek meg.

Forrás: eXXpress2024. 10. 12. 7:22
Migránspárti tüntetés Bécsben 2016-ban (Fotó: AFP/ Joe Klamar)
Borítókép: Migránspárti tüntetés Bécsben 2016-ban (Fotó: AFP/ Joe Klamar)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A minimáljövedelemről szóló 2023. évi éves jelentés borús képet fest Bécs városáról. 2023-ban mintegy 142 ezer ember szorult erre a forrásra, ami csaknem hatszázalékos növekedést jelent, írta az eXXpress.

A bécsi Városháza épülete Bécs történelmi központjában
A bécsi városháza épülete Bécs történelmi központjában (Fotó: NurPhoto/AFP/Maxym Marusenko)

Ez azt jelenti, hogy Bécs lakosságának hét százaléka már nem tud állami támogatás nélkül boldogulni.

A jelentés egyértelmű számadatokat közöl erről: a minimáljövedelemben részesülők 62 százaléka nem osztrák állampolgár, ami 9,2 százalékos növekedést jelent.

Ezt elsősorban a menedékkérők és védelmet élvezők beáramlásával magyarázzák.

A növekedési ütem itt 25 százalék a védelmet élvezők és 8,5 százalék a menedékkérők körében, akik főként férfiak és sokan közülük kiskorúak. Ez a jelenség a születésekre és a családegyesítésekre vezethető vissza.

További probléma, hogy a támogatásban részesülők több mint fele – körülbelül 79 500 ember – nem áll rendelkezésre a munkaerőpiac számára.

Borítókép: Migránspárti tüntetés Bécsben 2016-ban (Fotó: AFP/Joe Klamar)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.