Izrael folytatja a kétfrontos háborút Libanonban és a Gázai övezetben

Az izraeli hadsereg (IDF) folytatja a kétfrontos háborút Libanonban az Iránból támogatott síita Hezbollah milícia és a Gázai övezetben az iszlamista Hamász terrorszervezet ellen.

Forrás: MTI2024. 10. 09. 16:18
Felszáll a füst, miután az izraeli csapatok támadást indítottak a libanoni Nabatieh kerület ellen 2024. október 8-án
Felszáll a füst, miután az izraeli csapatok támadást indítottak a libanoni Nabatieh kerület ellen 2024. október 8-án Fotó: Mostafa Alkharouf Forrás: Anadolu/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az izraeli légierő több mint 230 célpontot lőtt a Gázai övezetben és Libanonban az elmúlt napon a katonai szóvivő szerint. Ebből 185 légicsapást a Hezbollah ellen intéztek, 45-öt pedig a Hamász ellen. Fegyvereseket, megfigyelőállásokat, rakétavetőket és fegyverraktárakat vettek célba. Az IDF elmondása szerint lerombolta a Hezbollah egyik, Libanonból Izrael területére belépő alagútját, írta az MTI.

A 2024. október 8-i Bejrútban, Libanonban a Dahieh régió elleni izraeli támadás
A 2024. október 8-i Bejrútban, Libanonban a Dahieh régió elleni izraeli támadás (Fotó: Anadolu/AFP Houssam Shbaro)

A húsz méter hosszú alagútnak nem volt kijárata izraeli területre, de mintegy tíz méterrel áthaladt az ENSZ által elismert határvonalon a libanoni Marvahin falu közelében, közvetlenül az izraeli Zarit faluval szemben. Izraeli katonai értékelések szerint ez az alagút nem jelentett veszélyt. Körülbelül két éve kezdték építeni, és azóta Izraelből figyelemmel kísérték a munkálatokat anélkül, hogy felfedték volna a Hezbollahnak, hogy tudomásuk volt róla. 

Az izraeli csapatok átkutatták az alagutat, fegyvereket találtak benne, köztük robbanóanyagokat és páncéltörő rakétákat. 

A légvédelem figyelmeztető szirénái szerdán is megszólaltak az ország északi részén, Galileában és a Haifától délre eső Saron-vidéken. Az IDF közlése szerint Libanonból indított rakétákra figyelmeztettek, melyeket elfogtak, vagy lakatlan területen csapódtak be. 

A Hezbollah egyik, kedden Haifa környékére lőtt rakétája a Haifai-öbölben a Kirját Mockin nevű város egyik épülete mellett csapódott be, de nem robbant fel. A tűzszerészek hét óra elteltével tudták hatástalanítani, mialatt az épület 144 lakásából az óvóhelyekre kényszerültek a lakók. Kedden 105 rakétát lőttek ki a Haifai-öböl irányába Libanonból az IDF közleménye szerint. 

A Gázai övezet északi részén, a Bét Lahiában található Kamal Advan kórház igazgatója bejelentette, hogy az IDF az intézmény evakuálására szólította fel egy napon belül. Gázai jelentések szerint az IDF röplapokat szórt le Jahja Szinuárnak, a Hamász gázai vezetőjének szóló üzenettel, miszerint „nincs túl mély alagút, Szinuár. Kérdezd meg Szajíd Haszant (Haszan Naszrallah sejket)”. 

A röplapokon egy homokóra látható, melynek alsó részén a Hamász azon magas rangú vezetői, Iszmáil Haníje, Muhammad Deif, Szaleh al-Arúri látható, akiket a háború kezdete óta Izrael likvidált. Más röplapokon az IDF a „Gázai övezet népének” írt üzenetet. „A Hamász tettei, és hogy a gyermekeiteket a soraiba csábította, azt eredményezte, hogy sokan közületek elvesztették a számukra legértékesebbet, különösen az elmúlt évben. Most a mozgalom megpróbálja elcsábítani a gyerekeket, hogy pénzért újra csatlakozzanak hozzá. Nem akarsz jobb jövőt a gyerekeidnek?” – írták a röplapokon.

Borítókép: Felszáll a füst, miután az izraeli csapatok támadást indítottak a libanoni Nabatieh kerület ellen 2024. október 8-án (Fotó: Anadolu/AFP/Mostafa Alkharouf)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.