Közösen küzd Magyarország, Szlovákia és Szerbia a migráció ellen

A magyar és a szlovák miniszterelnök, valamint a szerb államfő találkozott ma Szlovákiában. A három ország vezetői az illegális bevándorlás elleni közös fellépésről egyeztettek.

2024. 10. 22. 13:41
Robert Fico szlovák miniszterelnök (K), Alekszandar Vucsics szerb elnök (B) és Orbán Viktor magyar miniszterelnök  (Fotó: AFP)
Robert Fico szlovák miniszterelnök (K), Alekszandar Vucsics szerb elnök (B) és Orbán Viktor magyar miniszterelnök (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közösen lép fel a magyar, a szerb és a szlovák államvezetés az illegális migráció ellen. Erről tárgyalt Szlovákiában Orbán Viktor magyar miniszterelnök, Alekszandar Vucsics szerb államfő és Robert Fico szlovák kormányfő. 

Mint arról lapunk korábban már beszámolt, Orbán Viktor a közösségi oldalán úgy fogalmazott: 

Együtt küzdünk az illegális migráció ellen!

Robert Fico kivételesnek nevezte a találkozót a sajtótájékoztatójukon, amelynek központi témája az illegális migráció volt, de beszéltek más témákról is. 

Igazunk volt, amikor kimondtuk, hogy az unió külső határait kell megvédeni, s nem kell a bejutott migránsokat szétosztani

 – mondta a szlovák kormányfő. Köszönetet mondott, hogy Szerbia segíti az illegális migráció megfékezését. Fico teljes támogatását fejezte ki, hogy Szerbia az EU tagja legyen, s szerinte ez egy jogos ambíció. 

Olyan időket élünk, amikor minden változik

 – tette hozzá.

Köszönetet mondott Orbán Viktornak is azért, amit Magyarország a migráció megfékezésére tesz. 

A vezetők közös nyilatkozatot is elfogadtak, amelyben következtetések szerepelnek. Beszéltek az ukrajnai háborúról is.

Alekszandar Vucsics elmondta, hogy a közös munkának köszönhetően idén nyolcvan százalékkal kevesebb a migráns, mint korábban. Örömét fejezte ki, hogy jó állapotban látja Robert Ficót a merénylet után, s hozzátette, hogy zavarja, hogy Európában sokan úgy tettek, mintha a támadás meg sem történt volna.

A köztársasági elnök elmondta, hogy a jelenlévő három vezető beszélt a béke fontosságáról is, ami sokak számára nem túl népszerű Európában.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hálás, hogy Fico meghívta a hármas csúcstalálkozóra. Kiemelte: amikor a merénylet megtörtént, ezt Magyarországon veszteségként éltük meg.

Soha nem láttam olyan szlovákbarát megnyilvánulásokat Magyarországon, mint akkor 

– mondta.

Aláhúzta: a mostani három vezető 40 évet töltött az országaik élén, s ez tapasztalatokat is jelent. Ez pedig felelősséget jelent a regionális együttműködésért is. Egyetértett azzal, hogy az történt a migrációval kapcsolatban, amit megmondtak. Ha millió számú migránst beengedünk, abból baj lesz – nyilatkozta. 

2015 óta nyolcmillió menedékkérelmet nyújtottak be az unióban, az illegális határátlépési kísérletek száma 3,8 millió volt az elmúlt években, ebből egymillió a magyar határnál volt. Tavaly 430 ezer olyan döntést hoztak az EU-ban, hogy kiutasítanak bevándorlóknak, de ebből csak pár tízezret tudtak végrehajtani.

A nyugati vezetők pánikszerű döntései miatt most Schengen is veszélybe került, mert visszaállítják a határellenőrzéseket – húzta alá.

A gazdasági együttműködésről is szólt Orbán Viktor. Mint mondta, Magyarország számára az energiaellátás szempontjából Szerbia és Szlovákia sorsdöntő ország, s örömét fejezte ki, hogy a mostani közegben a béke nem volt szitokszó. 

Újságírói kérdésre válaszolva a magyar kormányfő elmondta, hogy ott kell létrehozni a hotspotokat, ahonnan indulnak a migránsok.

Csak olyan ember léphet be az Európai Unió területére, aki esetében megszületett a döntés

 – hangsúlyozta. A további együttműködés lehetőségét pedig nyitva hagyta Magyarország, Szerbia és Szlovákia között. 

Fico feltette a kérdést, hogy Európa miért nem lép fel komolyabban a fenyegető migrációs veszéllyel szemben. A visegrádi együttműködésről szólva elmondta, hogy azt folytatni kellene, s nyitott a Belgráddal való együttműködésre.

Alekszandar Vucsics kiemelte: Orbán Viktornak és kezdeményezéseinek köszönhetően Magyarország és Szerbia soha nem volt ilyen jó viszonyban, mint most, s támogatják egymást. Az államfő hangsúlyozta, hogy Szerbia nem akarja, hogy hotspot legyen a területen, ez fel sem merült. 

Újságírói kérdésre válaszolva a magyar miniszterelnök leszögezte, a magyarok elviszik azokat a migránsokat Brüsszelbe, akiket Brüsszel a nyakunkra sóz. 

Lázadás közeli állapot van az Európai Unióban, jegyezte meg. Megemlítette: Fellázadt a lengyel miniszterelnök és a német kancellár is. 

Ez szétveri a migrációs paktumot és az európai együttműködést, Schengent. Az EU rossz vezetése olyan állapotot idéz elő, amelyben felmondják a megállapodásokat a tagállamok. 

Széthullik az egész

 – tette hozzá.

Borítókép: Robert Fico szlovák miniszterelnök (K), Alekszandar Vucsics szerb elnök (B) és Orbán Viktor magyar miniszterelnök  (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.