Mi az az EU–Öböl menti Együttműködési Tanács csúcstalálkozó, amin Orbán Viktor is részt vesz?

A két régió között kialakított partnerség célja többek között a gazdasági együttműködés, a kereskedelmi kapcsolatok bővítése.

2024. 10. 16. 19:10
Az Európai Unió és az Öböl-menti Együttműködési Tanács (ÖET) országainak első csúcstalálkozójának résztvevőiről Brüsszelben
Az Európai Unió és az Öböl-menti Együttműködési Tanács (ÖET) országainak első csúcstalálkozójának résztvevőiről Brüsszelben Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök már Brüsszelben tartózkodik, ahol a kétnapos uniós csúcstalálkozó előtt az EU–Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) ül össze. A kormányfő a tárgyalások előtti percekről osztott meg néhány fotót a közösségi oldalán.

Az Európai Unió és az Öböl menti Együttműködési Tanács közötti kapcsolatok fontos szerepet játszanak a nemzetközi diplomáciában és kereskedelemben. Az EU–GCC Tanács egy olyan fórum, amely az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, Katar, Kuvait, Omán és Szaúd-Arábia által alkotott GCC és az EU közötti kapcsolatokat hivatott erősíteni.

A két régió között kialakított partnerség célja többek között a gazdasági együttműködés, a kereskedelmi kapcsolatok bővítése, valamint a politikai és társadalmi kérdésekkel kapcsolatos párbeszéd elősegítése. Az EU és a GCC rendszeres miniszteri szintű találkozókat tartanak, ahol különféle területeken, például energiaügyekben, környezetvédelemben, oktatásban és kutatásban folytatott együttműködésről tárgyalnak. Az EU és a GCC közötti kooperáció továbbá kiterjed a regionális stabilitás és biztonság előmozdítására irányuló közös erőfeszítésekre is.

Borítókép: Az Európai Unió és az Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) országainak első csúcstalálkozója résztvevői Brüsszelben (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.