Migránsvita Bajorországban

Egy kisvárosi polgármester megelégelte és nem hajlandó városába több menekültet befogadni. A lázadó polgármester a járási hivatal felszólításának sem engedelmeskedik, de a szociáldemokrata alpolgármester teljesíti a regionális önkormányzat által rájuk erőltetett migránskvótát.

Forrás: Junge Freiheit2024. 10. 16. 20:02
Egy migráns család sétál Bajorországban
Egy migráns család sétál Bajorországban Fotó: Daniel Löb Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bajorországi Bad Griesbach városában igencsak elfajult a vita a polgármester és a kerületi önkormányzat között, amely 35 ukrán menekültet akar elhelyezni a kisvárosban. A település független polgármestere, Jürgen Fundke azonban a hatósági feljelentéssel való fenyegetés ellenére sem hajlandó befogadni a migránsokat, írta meg a Junge Freiheit.

Bad Griesbach főtere
Bad Griesbach főtere (Fotó: Wikipédia)

A polgármester annak ellenére sem hajlandó regisztrálni az ukránokat, hogy Raimund Kneidinger járási hivatalvezető hivatalos utasítást küldött számára, hogy ezt haladéktalanul meg kell tenni.

A Bayerischer Rundfunknak azt mondta: „Ezt karácsonykor fogom elolvasni.” Fundke azt is kijelentette, hogy szerinte ő van erősebb pozícióban:

Mit akarnak csinálni? Felfüggesztenek? Nem tehetik meg.

Indoklásként azt hozta fel, hogy városa már így is túlterhelt, a 9750 lakosból 2300 külföldi. A polgármester szerint eddig is sokat tett a menekültekért, de a terhelés már túl nagy.

A polgármesteri bojkott következményeként törölték a 35 ukrán lakcímbejelentéséhez szükséges időpontokat. Lakcím nélkül pedig a gyermekek és fiatalok nem tudnak iskolába járni. A járási hivatal megdöbbent Fundke viselkedésén, és azt jogellenesnek tartja.

A járási hivatalvezető úgy fogalmazott, hogy a konfliktus az ukrán menekültek kárára szolgál.

Bad Griesbachban már 90 ukrán él. Szeptemberben pedig közel 140 migránst helyeztek el egy üresen álló szállodában, akik más országokból érkeztek. A járási elosztás és az ukránok aránya a kisvárosra nézve is kötelező. A vita a migránsok települések közötti elosztásáról szól.

A bajor kisváros szociáldemokrata alpolgármestere, Georg Greil ugyanakkor bejelentette, hogy eleget fog tenni a járási hivatal által neki küldött hivatalos utasításnak. 

A Bayerischer Rundfunknak elmondta, hogy regisztrálni fogja az ukránokat.

Markus Söder Bajorország miniszterelnöke és a CSU elnöke
Markus Söder Bajorország miniszterelnöke és a CSU elnöke (Fotó:  DPA Picture-Alliance/AFP/Frank Hoermann)

Pár napja Markus Söder bajor miniszterelnök az Augsburger Allgemeine bajor lapnak adott interjúban a bevándorláspolitika gyökeres átalakítását sürgette. – Sokan már nem érzik otthon magukat Németországban, egyes iskolai tantermekben már alig beszélnek németül, és a menekültek egy része olyan erőszakos támadásokért felelős, mint a Mannheimben és Solingenben elkövetett késes támadások – mondta.

Borítókép: Egy migráns család sétál Bajorországban (Fotó: DPA Picture-Alliance/AFP/Daniel Löb)
 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.