Németország felavatta a NATO új haditengerészeti főhadiszállását Rostockban

Boris Pistorius német védelmi miniszter hétfőn felavatta a német haditengerészet taktikai parancsnokságát a rostocki Hanza-kaszárnya területén, amelynek célja a NATO védelmi készültségének megerősítése a Balti-tenger térségében – írja az MTI.

2024. 10. 21. 20:20
Stephan Haisch admirális és Jan Christian Kaack helyettes admirális
Stephan Haisch admirális és Jan Christian Kaack helyettes admirális Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új parancsnokság feladata a haditengerészeti műveletek és gyakorlatok tervezése, valamint a NATO által kijelölt haditengerészeti erők vezetése. Pistorius a megnyitón hangsúlyozta, hogy a Balti-térség az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt még fontosabbá vált Európa szempontjából. Hozzátette, hogy a több mint ezer napja tartó háborúval Oroszország célja nem csak Ukrajna ellen irányul. 

Az ő igazi ellensége a mi szabad, független és demokratikus életmódunk

– mondta a német védelmi miniszter a megnyitón.

A Balti-tenger fontos ellátási útvonal a NATO számára, és kulcsfontosságú gazdasági jelentőséggel bír a szomszédos szövetséges országok szempontjából. Az új főhadiszállással a német haditengerészet feladatokat vesz át a NATO-tól, amelynek célja a védelmi felkészültség megerősítése a balti-tengeri térségben. 

A parancsnokság kulcsfontosságú szerepet fog játszani a katonai helyzetjelentések elkészítésében és a regionális kihívásokra való reagálásban, beleértve a NATO-tagállamok érdekeinek védelmét az agresszív lépésekkel szemben, különös tekintettel Oroszország közelségére

– mondta Pistorius a beiktatási ünnepségen.

Németország jelenleg a NATO-szövetség legnagyobb haditengerészetével rendelkezik a Balti-tengeren, ahol a regionális vezető szerepet október 1-jén vette át. Pistorius megerősítette, hogy a CTF Baltic nem egy új NATO-parancsnokság, és az nem sérti a Németország újraegyesítésekor kötött „Kettő plusz négy” szerződést. 

A CTF Baltic egy más államok részvételével működő nemzeti parancsnokság, amelyet a minisztérium közlése szerint egy német tengernagy vezet.

A haditengerészeti parancsnokság munkájában Németországon kívül tizenegy másik nemzet vesz részt: Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország, Lettország, Litvánia, Hollandia, Lengyelország és Svédország. Békeidőben ezekből és más partnerországokból 60 katona tud multinacionális szolgálati posztot betölteni. Válság vagy konfliktus esetén a létszám akár 240 katonai posztra is növelhető.

Jelenleg a létszám 160 német haditengerészeti tisztből áll.

Borítókép: Stephan Haisch admirális és Jan Christian Kaack helyettes admirális (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.