Orbán Viktor: Megindulnak a valós csatlakozási tárgyalások Albánia és az EU között

A kormányfő hivatalában fogadta Edi Rama albán miniszterelnököt.

2024. 10. 11. 17:54
Orbán Viktor és Edi Rama (Forrás: Facebook)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor pénteken a karmelita kolostorban fogadta Edi Rama albán miniszterelnököt. A magyar miniszterelnök egy bejegyzést is megosztott közösségi oldalán a találkozóról, amelyhez azt írta:

Megindulnak a valós csatlakozási tárgyalások Albánia és az EU között.

Albániának már régen bent kellene lennie az Európai Unióban – közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Budapesten, az Edi Rama albán kormányfővel folytatott tárgyalása után adott sajtónyilatkozatában.

Orbán Viktor elmondta, vendégével az európai helyzetről, a Nyugat-Balkán és az európai politika jövőjéről is eszmecserét folytattak. 

Most nekünk kell segítséget adnunk albán barátainknak, hiszen a Nyugat-Balkán országai átlagosan 15 éve várakoznak arra, hogy belépjenek az Európai Unióba 

– emlékeztetett. Hozzátette: van elég baj Európában – amiről beszélhetett a minap Strasbourgban is –, ezekre a bajokra pedig a legnyilvánvalóbb orvosság az volna, ha az EU végre befogadná a Nyugat-Balkán országait. 

Edi Ramával abban állapodtak meg, hogy a kétoldalú együttműködést folytatni fogják, Magyarország várja az albán üzleti élet érdeklődőit, valamint készen áll arra, hogy az eddigieket is meghaladó súllyal vegyen részt az albán gazdaság modernizálásában 

– közölte Orbán Viktor.

Szijjártó Péter szintén a Facebook-oldalán osztott meg egy bejegyzést az albán látogatás kapcsán. Mint írta:

Történelmi siker a magyar elnökség időszaka alatt! 

Jövő héten megrendezésre kerül az első EU–Albánia kormányközi konferencia Luxemburgban, melynek során megnyitjuk az első albán csatlakozási fejezetcsoportot, amellyel megindulnak a valós albán–eus csatlakozási tárgyalások.

A magyar elnökség legfontosabb célkitűzésének az EU bővítésének felgyorsítását tettük meg. Magyarország ezt is megcsinálta! 

– emelte ki a külgazdasági és külügyminiszter. 

Borítókép: Orbán Viktor és Edi Rama (Forrás: Facebook/Edi Rama)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.