Történelmi pusztítást hagy maga után a Helene hurrikán + videó

Észak-Karolina egyetlen megyéjében legalább harminc ember meghalt és többtucatnyian eltűntek, miután a Helene hurrikán végigsöpört az államon és katasztrofális áradásokat okozott.

Forrás: BBC2024. 10. 01. 10:27
Az Asheville-i terület és Észak-Karolina nyugati része a Helene hurrikán után
Az Asheville-i terület és Észak-Karolina nyugati része a Helene hurrikán után Fotó: Peter Zay Forrás: Anadolu/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vasárnap folyamán egyre világosabb kép rajzolódott ki a Floridán és Georgián átvonuló vihar által okozott károkról, és úgy tűnik, hogy Buncombe megye a legsúlyosabban érintett terület.

„Bibliai pusztítással állunk szemben” – mondta Ryan Cole, a hegyvidéki megye katasztrófavédelmi tisztviselője.

„Ez a legjelentősebb természeti katasztrófa, amit valaha is láttunk”. 

Asheville-t és Észak-Karolina nyugati részét elpusztították a heves esőzések és az áradások a Helene hurrikán után
Asheville-t és Észak-Karolina nyugati részét elpusztították a heves esőzések és az áradások a Helene hurrikán után (Fotó: Anadolu/AFP/Peter Zay)

A CBS szerint már legalább 116 ember halt meg országszerte azóta, hogy a hurrikán csütörtökön partot ért Floridában, és ez a szám várhatóan még emelkedni fog, írta a BBC.

A Helene a legerősebb hurrikánként indult, amely valaha is elérte Florida Big Bend területét, és észak felé haladt Georgia, Carolina és Tennessee felé. A legtöbb halálesetet Észak- és Dél-Karolinában erősítették meg, ahol a Helene trópusi viharként érkezett.

Vasárnap este az észak-karolinai hatóságok közölték, hogy csak Buncombe megyében harminc ember halt meg. A mentőcsapatok az egész államban áramkimaradásokkal, kidőlt fákkal és több száz lezárt úttal küzdenek. Sokaknak teljesen elpusztult az otthona, Buncombe megyében még mindig mintegy ezer embert keresnek.

„Ez a vihar katasztrofális pusztítást hozott… történelmi méretű” – mondta Roy Cooper észak-karolinai kormányzó.

Az Amerikai Vöröskereszt több mint 140 menedékhelyet nyitott, amelyet jelenleg több mint kétezer ember vesz igénybe, közölte a szervezet vasárnap. Észak-Karolinában jelenleg is folynak a mentési munkálatok, és légi úton szállítanak élelmiszert és vizet az érintett területekre, amelyeket a lezárt utak miatt nem lehet elérni. Az Észak-Karolinai Nemzeti Gárda több mint 119 embert – köztük egy csecsemőt – mentett ki. Észak-Karolinában számos benzinkút zárva van, és hosszú kocsisorok állnak.

A vihar okozta károkat országszerte 95 és 110 milliárd dollárra becsülik. A pusztítás mértéke azonban csak a következő napokban válik világossá. A túlélők keresése folyamatban van, és hat államban, köztük Floridában és Georgiában szövetségi vészhelyzetet hirdettek.

„A Helene hurrikán nyomán tapasztalt pusztítás elsöprő erejű” – jelentette be Joe Biden elnök szombaton.

A vihar által leginkább sújtott területek közül néhány olyan államban fekszik, amely várhatóan döntő lesz a novemberi elnökválasztáson, nevezetesen Georgia és Észak-Karolina. A Fehér Ház közölte, hogy Kamala Harris alelnök felkeresi az érintett területeket, amint ezt a mentési műveletek lehetővé teszik. Közben Donald Trump kampánya is közölte, hogy a republikánus elnökjelölt ellátogatott a georgiai Valdosta városába.

Bár a Helene jelentősen gyengült, az előrejelzők arra figyelmeztetnek, hogy az erős szél, az áradások és a tornádók veszélye továbbra is fennállhat.

Borítókép: Az asheville-i terület és Észak-Karolina nyugati része a Helene hurrikán után (Fotó: Anadolu/AFP/Peter Zay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.