Trumpot erősítik a fenyegetések

Az elmúlt hónapokban merényletkísérletek és komoly fenyegetések kísérik a volt amerikai elnök, Donald Trump kampányát. Nemcsak az Egyesült Államokból, hanem egyes információk szerint Iránból is megpróbálnának a republikánus elnökjelölt életére törni. A legfrissebb felmérések szerint azonban az, hogy Trump erőt mutat, növeli a támogatottságát.

2024. 10. 20. 18:14
Republican Presidential Candidate Donald Trump Holds Campaign Rally In Latrobe, Pennsylvania
LATROBE, PENNSYLVANIA - OCTOBER 19: Republican presidential nominee, former U.S. President Donald Trump, dances on stage as he concludes a campaign rally on October 19, 2024, in Latrobe, Pennsylvania. There are 17 days remaining until the U.S. presidential election, which will take place on Tuesday, November 5, 2024.   Win McNamee/Getty Images/AFP (Photo by WIN MCNAMEE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Donald Trump Fotó: Getty Images via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A júliusi merénylet után, amelynek során Butlerben egy kampányrendezvényen rálőttek Donald Trumpra, egy férfi pedig életét vesztette, szeptemberben újabb gyilkos próbált a republikánus elnökjelölt életére törni. Az elmúlt hetekben pedig az is napvilágot látott, hogy Iránból is célba vették Trumpot

„Harcolj, harcolj, harcolj, és soha ne add fel!” – mondta Donald Trump, az Egyesült Álamok 45. elnöke, aki az idei republikánus elnökjelölt, mikor október 5-én visszatért a pennsylvaniai Butlerbe, ahol július 13-án rálőtt a merénylő. 

Republican presidential nominee Donald Trump holds a rally at site of first assassination attempt
Donald Trump és Elon Musk Butlerben. Fotó: AFP

A visszatérésnek elsősorban szimbolikus jelentősége volt, hogy példát mutasson az amerikai polgároknak, hogy mindig fel kell állni, és soha ne adják fel – mondta el lapunknak Kiss Rajmund. Az MCC Diplomáciai Műhelyének vezetője Washingtonból nyilatkozva elmondta, a júliusi merényletkísérlet emlékére, de főleg a családját védő tűzoltó, Coray Comparetore előtt tisztelegve több tízezer ember együtt énekelte az Ave Mariát az elhunyt tűzoltó családja jelenlétében, pontosan abban a percben, amikor a merénylő kioltotta Comperatore életét. 

Az esemény hangulatát és egyediségét emelte, hogy Elon Musk, a világ leggazdagabb vállalkozója életében először lépett politikai kampányszínpadra, hogy a támogatásáról biztosítsa Trumpot

– tette hozzá a szakértő. 

– Személyesen ott voltam az októberi rendezvényen és a júliusi merénylet másnapján is. Az októberi esemény nem nevezhető klasszikus kampányrendezvénynek. 

A hangulat megható és emelkedett volt, annak ellenére, hogy a 13 milliós Pennsylvania az elektorok számának köszönhetően döntő lehet a novemberi elnökválasztáson, és talán az egyik legfontosabb csatatérállam, ahol a legfrissebb közvélemény-kutatás szerint hibahatáron belül, egy százalékkal vezet a korábbi elnök. 

De a mintegy 13 ezres kisvárosnak, Butlernek is szüksége volt egy ilyen felemelő közös emlékezésre, a merényletkísérlet és a gyilkosság után – emelte ki Kiss Rajmund. 

A szakértő emlékeztetett, a merénylet után júliusban azonnal elkezdődött a szolgálatok és a rendőrség közötti egymásra mutogatás, és több politikus Washingtonban párhuzamosan kezdeményezett tényfeltáró bizottságot, mert véleményük szerint a titkosszolgálat mulasztása okozhatta volna a volt elnök halálát. A független vizsgálóbizottság végül a titkosszolgálat átfogó reformját kérte, hogy ilyen kísérlet se fordulhasson elő. 

kissrajmund, Kiss Rajmund (Forrás: Kiss Rajmund)
Kiss Rajmund

– A dráma viszont folytatódott, hiszen valószínűsíthető, hogy a júliusi kísérlet után legalább egyszer, de nem kizárt, hogy kétszer akartak a republikánus elnökjelölt életére töri, miközben a biztonságáért felelős szolgálat megerősítette Donald Trump védelmét. Ezt személyesen is tapasztaltam. 

Az elnök és az alelnök védelmét mintegy háromszáz személy biztosítja, míg a korábbi elnöknek mintegy nyolcvanfős biztonsági személyzet áll a rendelkezésére

– hívta fel rá a figyelmet Kiss Rajmund. Mint mondta, már a második, floridai merényletkísérlet előtt a kongresszus jóváhagyott egy nagyobb költségvetést Trump védelmére, amit Biden elnök is támogatott. 

Ezek az információk nem mindig publikusak, de állítólag Trump védelme naponta több mint negyvenmillió forintnyi amerikai dollárba kerül

– tette hozzá a szakértő. 

 

Borítókép: Donald Trump republikánus elnökjelölt (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.