Izrael támadást indított Libanon ellen, heves harcokat jelentettek a térségből + videó

Az izraeli hadsereg kedd hajnalban bejelentette, hogy korlátozott katonai műveleteket indított Libanonban, az izraeli határ mentén. Heves harcok alakultak ki a térségben.

Forrás: MTI2024. 10. 01. 5:56
Libanon területén végrehajtott támadás helyszíne (Fotó: AFP)
Libanon területén végrehajtott támadás helyszíne (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hadsereg közleménye szerint az ország déli részén végrehajtott műveletekben a Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezethez tartozó célpontokat támadnak. Az X közösségi felületen közzétett tájékoztatás szerint pontos felderítési információkon alapuló, célzott szárazföldi razziákról van szó. A szárazföldi erőket repülőgépekkel és tüzérséggel támogatják – tették hozzá. 

Olyan célpontokról van szó, amelyek a határhoz egészen közeli településeken helyezkednek el, és közvetlen veszélyt jelentenek az észak-izraeli közösségekre

 – áll a közleményben. 
Megerősítették azt is, hogy a hadsereg addig folytatja műveleteit, „amíg el nem éri háborús céljait”, és továbbra is mindent megtesz az izraeli polgárok megvédése érdekében, továbbá azért, hogy az északi térségekben lakók visszatérhessenek otthonukba. 
Izrael már az elmúlt két hétben rendszeres légitámadásokat indított az Irán támogatását élvező Hezbollah ellen Libanonban. Joáv Galant védelmi miniszter hétfőn jelezte, hogy hamarosan megkezdődik a Hezbollah elleni „háború következő szakasza”, amely lehetővé teszi az észak-izraeliek hazaköltözését. 
Az izraeli hadsereg szóvivője hétfő este megerősítette, hogy a határhoz legközelebb eső három izraeli települést zárt katonai területnek minősítették. Az amerikai külügyminisztérium nem sokkal a hivatalos izraeli közlés előtt beszámolt arról, hogy Izrael korlátozott hadműveletekről tájékoztatott libanoni területen.

A kedd reggeli legfrissebb információk szerint az izraeli katonai akció főként a libanoni határvidék falvaira összpontosul. A területet helyenként erdős magaslatok övezik. A térség mögött egy kisebb síkság húzódik, amely korábban az Izraellel szövetségesek főhadiszállása volt.

Helyi libanoni tudósítók beszámolói szerint a határ északi oldalán fekvő falvakat az éjszaka folyamán heves izraeli tüzérségi támadás érte.

A Jerusalem Post további, bár homályos részleteket közölt, miszerint az Izraeli Védelmi Erők (IDF) „több faluba is behatolt Libanon keleti szektorában kedden, ahol hírszerzési információk szerint a Hezbollah területekkel rendelkezik. Az IDF tüzérsége szintén tüzet nyitott a térségre, hogy megsemmisítse a terrorszervezet állásait, s likvidálja a Hezbollah terroristáit.

Az IDF az X-en közzétett jelentése szerint jelenleg korlátozott, lokalizált, célzott hadműveleteket hajtanak végre, amelyek tegnap este kezdődtek. 

Folytatjuk a harcot a háború minden céljának elérése érdekében, beleértve a Hamász felszámolását, a túszaink hazahozását és a biztonság helyreállítását Észak-Izraelben

 – közölték.

Az éjszaka folyamán a légicsapások is folytatódtak Libanon más részein, többek között erős robbanásokat jelentettek Bejrút déli külvárosaiban, valamint egy csapás érte egy menekülttábort, ahol legalább hat ember, köztük három gyermek vesztette életét.

A helyzet továbbra is rendkívül feszült, és a nemzetközi közösség aggodalmát fejezi ki a konfliktus esetleges eszkalációja miatt.

Borítókép: Libanon területén végrehajtott támadás helyszíne (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.