Vallási hidegháború: Oroszország keményen visszavág egyházellenes lépésekre

Az orosz külügyminisztérium élesen bírálja a balti államok ortodox egyházakkal szembeni fenyegetőzését, miközben Ukrajnában már törvény tiltja a moszkvai patriarchátushoz kötődő egyház működését. A vallásszabadság körüli konfliktus egyre mélyül a régióban.

2024. 10. 27. 8:58
Vörös tér,  Vaszilija Blazsennava székesegyház
Vörös tér, Vaszilija Blazsennava székesegyház Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz–balti viszony újabb mélypontra süllyedt, ezúttal a vallás területén. Az orosz külügyminisztérium rendkívüli követe, Gennadij Aszkaldovics élesen bírálta Észtország, Lettország és Litvánia egyházpolitikáját, amely szerinte súlyosan sérti a vallásszabadságot és az ortodox hívők jogait – emlékeztet a lenta.ru.

Aszkaldovics szerint a balti országok nyíltan fenyegetik a helyi ortodox egyházakat, hogy szakítsanak meg minden kapcsolatot az orosz ortodox egyházzal, különben súlyos következményekkel kell szembenézniük. 

A hatóságok nem titkolják, hogy a helyi ortodox autokefál egyházaktól azt követelik, hogy még a legcsekélyebb utalást is kerüljék az orosz ortodox egyházzal való kapcsolatokra. Ellenkező esetben büntető intézkedésekkel fenyegetőznek, egészen az egyházak bezárásáig és felszámolásáig

 – mondta a diplomata.

Az orosz külügy szerint ezek a lépések egyértelműen sértik a vallásszabadságot és beavatkozást jelentenek az egyházak belügyeibe. Aszkaldovics úgy véli, hogy a balti államok Ukrajna példáját követik, ahol a hatóságok hasonló módon léptek fel a saját ortodox egyházukkal szemben.

Valóban, Ukrajnában a helyzet még súlyosabb. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 2024. augusztus 10-én aláírta azt a törvényt, amely betiltja a Moszkva által kánoniként elismert Ukrán Ortodox Egyház (UPC) működését.  Zelenszkij elnök az ukrán függetlenség napja alkalmából közzétett üzenetében is kitért erre a kérdésre, hangsúlyozva a lépés szükségességét az ország szuverenitásának és biztonságának védelmében. Az ortodox közösség megosztottsága Ukrajnában már korábban is jelen volt. Az ország ortodox hívei két külön egyházra szakadtak: az egyik Moszkva fennhatóságát ismeri el, míg a másik független, amelynek Konstantinápoly 2019-ben megadta az úgynevezett autokefál státust.

A helyzet különösen kiéleződött Észtországban is, ahol Lauri Läänemets belügyminiszter nemrég bejelentette, hogy a kormány felszólította az ortodox egyházat a moszkvai patriarchátustól való elszakadásra. A miniszter ugyanakkor elismerte, hogy ez nehéz döntés elé állítja az ország ortodox hívőit.

Az orosz külügyminisztérium most határozottan követeli a balti országoktól, hogy hagyjanak fel az egyházak fenyegetésével és tiszteljék a vallásszabadságot. Moszkva szerint ezek a lépések nemcsak a kétoldalú kapcsolatokat rontják tovább, de az európai értékrenddel is összeegyeztethetetlenek.

Borítókép: Moszkva, Vörös tér, Vaszilija Blazsennava székesegyház (fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.