Soros kedvenc pártja végzett az élen az észak-macedóniai választásokon

A korrupciós botrányairól híres Zoran Zaev pártja alig másfél százalékkal előzte meg a jobboldalt.

2020. 07. 16. 6:22
Macedonian Former Prime Minister and leader of the ruling SDSM party Zaev celebrates his victory in a parliamentary election, In Skopje
NORTH MACEDONIA-ELECTION/ Fotó: Ognen Teofilovski Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Soros György támogatását élvező Zoran Zaev korábbi miniszterelnök vezette baloldali Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) nyerte az észak-macedóniai parlamenti választásokat – derült ki az állami választási bizottság csütörtök hajnalban közzétett adataiból. A Magyar Nemzet megkeresésére Ördögh Tibor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója az eredményeket úgy értékelte: azok tükrözik a közvélemény-kutatások előrejelzéseit, miszerint sem a szociáldemokratáknak, sem pedig a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO–DPMNE) nevű tömörülésnek nem sikerült egyedül többséget szereznie. A Balkán-szakértő szerint ez azt jelenti:

egyedül koalíciós megoldás jöhet szóba a kormányzáshoz szükséges többség megszerzéséhez.

Ördögh szerint ebből a szempontból mindenképpen nehezebb helyzetben van a szociáldemokraták mögött alig másfél százalékkal lemaradó, a voksok 34,49 százalékát megszerző jobboldali párt, a baloldal ugyanis az elmúlt két évben is együttműködött a kisebbségi albán pártokkal. – Ezúttal a Demokratikus Szövetség az Integrációért nevű legnagyobb albán etnikai párt került királycsináló szerepbe, ennek azonban vannak veszélyei is – magyarázta a kutató. Mint mondta, a tömörülés már előre jelezte:

szeretnének albán miniszterelnököt látni Észak-Macedónia élén, ez pedig jelentősen megnehezíti a szociáldemokraták helyzetét.

Másik megoldásként ugyanakkor még az is felmerülhet, hogy a szociáldemokraták az összes többi kisebb albán, illetve baloldali párttal lépnek koalícióra, a több partner azonban több koalíciós feszültséget eredményezhet – magyarázta a kutató.

Fotó: Reuters

Az uniós vezetők közül többen, köztük Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter is nyíltan a szociáldemokraták mellett kampányolt az elmúlt hetekben. A szociáldemokraták győzelme mindenesetre hosszú távon azt jelenti, hogy az uniós bővítés továbbra is a prioritások között szerepel – magyarázta Ördögh.

A kompromisszumokat a jobboldalnál sokkal hatékonyabban tudnák megkötni a szociáldemokraták az uniós intézményekkel, a VMRO–DPMNE inkább egy másik irányban gondolkodna. Például felülvizsgálná a Görögországgal tető alá hozott, az ország nevének megváltoztatását eredményező megállapodást

– értékelte a helyzetet a Balkán-szakértő. Hozzáfűzte: a szociáldemokraták is arról nyilatkoztak korábban, hogy a kormányzás következő négy évének legfőbb feladata az uniós csatlakozási tárgyalások megnyitása, illetve felgyorsítása lenne.

Zaev számos korrupciós botrányba keveredett az elmúlt években, ami népszerűségének csökkenéséhez vezetett, ugyanakkor a jobboldali párt is vesztett támogatottságából.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.