A kölcsönös tisztelet határozza meg Portugália és hazánk viszonyát

A kölcsönös tisztelet határozza meg Portugália és Magyarország viszonyát, elfogadva azt, hogy bizonyos kérdésekről mást gondolunk – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Lisszabonban portugál hivatali partnerével, Augusto Ernesto dos Santos Silvával közös sajtótájékoztatóján.

Forrás: MTI2020. 07. 23. 18:54
SANTOS SILVA, Augusto Ernesto dos; SZIJJÁRTÓ Péter
Lisszabon, 2020. július 23. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Augusto Santos Silva portugál külügyminiszter sajtótájékoztatója Lisszabonban 2020. július 23-án. MTI/KKM/Borsos Mátyás Fotó: KKM/Borsos Mátyás Forrás: MTI/KKM/Borsos Mátyás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kölcsönös tisztelet határozza meg Portugália és Magyarország viszonyát, elfogadva azt, hogy bizonyos kérdésekről mást gondolunk – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Lisszabonban portugál hivatali partnerével, Augusto Ernesto dos Santos Silvával közös sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, mindenki tisztában van a magyar kormány migrációellenes álláspontjával, miközben a portugál kormánynak más politikája van. Ugyanakkor van egy közös pont, ahol nagyon hatékonyan és erőteljesen együtt fogunk dolgozni az elkövetkező időszakban, ez pedig az a törekvés, hogy az Európai Uniónak legyen hatékony Afrika-stratégiája – tette hozzá.

Szijjártó oktatott Portugáliában: Van még kérdés? – Nézze meg!

A Reuters újságírója Portugáliában is beleszállt Magyarországba. A független újságíró a magyar külügyminiszternek a magyarországi sajtó függetlenségéről tett fel kérdéseket, miközben a „legnagyobb független médium”, az Index miatt aggódott. Szijjártó Péter a szokásos módon kiosztotta a kötekedőt.

A magyar külügyminiszter szerint olyan fejlesztéseket szeretnének megvalósítani, amelyek javítanák az Afrikában élő emberek életkörülményeit, lehetővé téve az afrikai embereknek, hogy Afrikában találják meg jövőjüket.

Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy Magyarország kötött segélyhitel- és fejlesztési programokkal segíti az afrikai országokat, és több mint ezer ösztöndíjat biztosít afrikai hallgatóknak.

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte a gazdasági együttműködés jelentőségét. Elmondta, hogy egy 7 milliárd forintos magyar-portugál pénzügyi együttműködési alapot hoztak létre, amelyből a digitalizáció és digitális fejlesztések területén tevékenykedő magyar és portugál közepes vállalkozásokat támogatnak.

A tárcavezető beszámolt arról is, hogy a nap folyamán aláírták az űripari együttműködési megállapodást, amelynek nyomán Portugália és Magyarország együtt fognak működni a modern műhold technológiák kifejlesztésében, a műholdas adatok cseréjében, valamint a robottechnológiai és a távközlési fejlesztésekben.

Az együttműködés további területeként az oktatást említette Szijjártó Péter, kiemelve, hogy Magyarországon négy egyetemen és nyolc középiskolában oktatnak portugál nyelvet. Elmondta, hogy szeretnék, ha több magyar fiatalnak lenne lehetősége a portugál nyelv megismerésére és megtanulására. Hangsúlyozta, hogy Magyarország ezért csatlakozott megfigyelőként a Portugál Nyelvű Országok Közösségéhez és biztosít ösztöndíjakat az onnan érkező hallgatók számára, akiknek a magyar zeneoktatás metodológiáját oktatják. Hozzátette, hogy Magyarország emellett fontos vízgazdálkodási programokat hajt végre.

Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy Magyarország zöld kategóriába sorolta Portugáliát, szabadabbá téve ezzel a ki- és beutazást. Emlékeztetett, hogy a WizzAir légitársaság heti három alkalommal közlekedtet járatokat Budapest és Lisszabon között.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.